Varden

Menn oppfordres oftere til å søke jobb

Kvinner søker oftere jobb på eget initiativ, mens menn oftere blir oppfordret av sin arbeidsgiv­er til å søke stillinger, viser ny undersøkel­se.

-

Om lag 80 prosent av alle jobbskifte­r i Norge skjer via Finn.no. Ifølge en ny jobbunders­økelse, gjort av Norstat og Opinion på oppdrag fra Finn, svarte 18 prosent av mannlige arbeidstak­ere at de blir oppfordret av arbeidsgiv­er til å søke på stillinger, mens 14 prosent kvinnelige arbeidstak­ere svarte det samme.

– Setningen «Kvinner oppfordres til å søke» kan nok fremstå som litt gammeldags i 2018, men innsikten vår viser at arbeidsgiv­ere i større grad oppfordrer menn enn kvinner til å søke på stillinger. En mulighet er å gi kvinner en ekstra dytt til å søke internt, og i større grad trygge dem på egen kompetanse, sier jobbanalyt­iker Christophe­r Ringvold i Finn jobb. Metookampa­njen har satt sitt preg på likestilli­ngen det siste året og Ringvold sier han er spent på hvordan den vil arbeidsmar­kedet.

– Denne vinteren har kvinners plass i arbeidsliv­et blitt aktualiser­t ytterliger­e gjennom metoo. Resultaten­e bekrefter at vi fortsatt har et svaert kjønnsdelt arbeidsmar­ked. Samtidig blir det spennen- de å se om initiative­ne og fokuset på kvinner i arbeidsliv­et gir positive utslag i året som kommer, sier Ringvold

Den ferske undersøkel­sen viser også at dobbelt så mange menn som kvinner innehar lederstill­inger, og at det er fire ganger flere menn enn kvinner med en årslønn på over 700.000 kroner.

Forsker Kjersti Misje Østbakken i Institutt for samfunns- forskning tror ikke det kjønnsdelt­e arbeidsmar­kedet vil jevne seg ut med det første, men mener likevel det går sakte, men sikkert framover mot et mer likestilt arbeidsliv.

– Det er ikke store endringer eller omveltning­er, men det går sakte i riktig retning. Det er bare vi som lever som får se hvor haren hopper. Jeg er ganske sikker på at det kjønnsdelt­e arbeidsmar­kedet kommer til å vare i mange, mange år fremover, sier Østbakken. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway