Varden

Naergående elgokse i Fritidspar­ken

Elgen i Fritidspar­ken slo følge med Simen Bjørbaek Jessen da han trente en av hestene.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Flere turgåere har møtt en elgokse i Fritidspar­ken i sommer. Elgen løp ved siden av travtrener Simen Bjørbaek Jessen da han var ute med en av hestene.

– Jeg så den sto ute på jordet ved Vindalsåse­n da jeg var ute og trente hesten «Tenk nå Dina», forteller travtrener­en som driver Stall Jessen på Furuheim sammen med kona Kristin.

– Da vi kom opp på siden av den blåste den i nesa, satt fart, og holdt følge med oss. Den var på jordet og vi i travløypa.

Velkjent elg

Ekteparet har sett den tre-fire ganger og den lille elgoksen er velkjent blant både travfolk og turgjenger­e. På Furuheim er flere innen hestemiljø­et innom. Elgen har de sett krysse veien nede ved bedehuset ved Skogplasse­ne og på Bjørges jorde, men aller best ser den ut til å trives i naerheten av det store jordet på Vindalssid­en.

– Ser du den må du jage den herfra, roper en travtrener til oss, mens en annen sier at den lille oksen ikke er farlig.

Sandra Hammer er ofte på tur i Fritidspar­ken. Etter å ha møtt elgen ser hun seg godt rundt.

– Plutselig hadde vi den på bare fem meters avstand. Jeg snakket rolig til den og da tok den ett steg mot oss. Da syntes vi det ble litt naere og trakk oss unna. Jeg søkte på nett for å finne råd om hva man skal gjøre når man møter elg. Man skal ikke snakke med elgen, men trekke seg tilbake, forteller hun.

Facebook-siden «Du vet du er fra Skien når» har livlig diskusjon om elgen. Mange har møtt på den og en video av den har fått Kjetil Stubberød, en erfaren elgjeger, til å skrive følgende:

«Hmm, ikke bra, dette er en kar med stort avvik fra normalt atferdsmøn­ster, ser den legger på ørene som er et tydelig tegn på at den er sur. Vil anbefale alle om å holde seg litt på avstand.» Tidligere viltnemndl­eder Finn Kristianse­n sier seg enig og mener den mangler den naturlige redselen for mennesker.

– Hold unna, denne kan vaere meget farlig, mener han.

Skal jages bort

Trond Indrebø ved Grenland landbruksk­ontor har ansvar for viltforval­tning i Skien. Han forteller at de har gjort ett forsøk på å jage elgen bort.

– Vi venter nå på en kar med hund som skal bistå oss med å få den bort en av de naermeste dagene. Det må vaere tidlig på morgenen når det er lite trafikk på veiene. Håper er at den da ikke straks returnerer.

Han mener dette er en ett år gammel okse som sannsynlig­vis for få uker siden er blitt jaget bort av mora og at den holder seg i området siden det er godt beite der. Han mener det ikke er grunn til å vaere redd, men oppfordrer alle til å trekke seg tilbake hvis man møter på den.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? LØP MED: Den lille elgoksen løp ved siden av da Simen Bjørbaek Jessen filmet den mens han var ute og trente «Tenk nå Dina». Det er hesten kona Kristin Bjørbaek Jessen har i tømmene, mens han selv står med «Trø Hera».
FOTO: TORE ØYVIND MOEN LØP MED: Den lille elgoksen løp ved siden av da Simen Bjørbaek Jessen filmet den mens han var ute og trente «Tenk nå Dina». Det er hesten kona Kristin Bjørbaek Jessen har i tømmene, mens han selv står med «Trø Hera».
 ?? FOTO: SIMEN BJØRBAEK JESSEN ?? LØP MED: Simen Bjørbaek Jessen filmet elgen. Dette bildet er fra denne filmen.
FOTO: SIMEN BJØRBAEK JESSEN LØP MED: Simen Bjørbaek Jessen filmet elgen. Dette bildet er fra denne filmen.
 ??  ?? NAERT: Sandra Hammer var fem meter unna elgen.
NAERT: Sandra Hammer var fem meter unna elgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway