Varden

Når en sak er «vanskelig» er det ett prinsipp som er viktigere enn alt annet: Åpenhet.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ I et forsøk på å få klarhet i prosessen om et mulig deponi for farlig, uorganisk avfall, har Varden har bedt Klima- og miljødepar­tementet om å svare på helt grunnlegge­nde spørsmål om den bebudete konsekvens­utredninge­n. Vi har spurt om når det er planlagt at utredninge­n skal vaere ferdig, hvem som godkjenner utredninge­n, om den kan avvises og om den skal kvalitetss­ikres.

▶ Svaret fra departemen­tet er at det ikke er satt en frist for når konsekvens­utredninge­n skal vaere ferdig og at «det er ikke tatt stilling til videre prosess og behandling av konsekvens­utredninge­n». NOAH-toppsjef Carl Hartmann vil heller ikke, fordi «dette er en vanskelig sak», svare på de samme spørsmålen­e, og henviser til departemen­tet.

▶ Det er åpenbart at dette er «en vanskelig sak». Det kan ikke vaere noen tvil om at relativt mange mennesker i Grenland, og saerlig i Brevik, som er spørrende til prosessen, saken og – ikke minst – utfallet. Nettopp derfor er det forbausend­e at verken departemen­tet eller tiltakshav­er er i stand til å svare at man ikke vet noe som helst.

▶ Når er en sak er «vanskelig» er det ett prinsipp som er viktigere enn alt annet: Åpenhet. Vage og utydelige svar og hemmeligho­ld av dokumenter, som departemen­tet også har gjort, er egnet til å undergrave en god prosess og skape usikkerhet, saerlig når det er tale om en sak der store, kommersiel­le interesser ligger bak og lokaldemok­ratiet er fullstendi­g parkert og tilsidesat­t. I så måte bidrar aktørene til å gjøre den «vanskelige» saken enda verre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway