Varden

Syriske drusere føler seg sveket av omverdenen

Druserne i Syria føler seg sveket og overlatt til seg selv fordi ingen kom dem til unnsetning da IS gikk til angrep i forrige uke.

-

Flestepart­en av de syriske druserne bor i den sørlige Sweidaprov­insen, der både den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS og al-Qaida fortsatt har et fotfeste.

Syriske regjerings­styrker, støttet av Russland, har de siste ukene tatt kontroll over store deler av naboprovin­sene Daraa og Quneitra og nedkjempet jihadisten­e der. I et forsøk på å tvinge president Bashar al-Assad til å innstille offensiven, tok IS i forrige uke hevn og angrep druserne i Sweida.

Mange drepte

Rundt 250 mennesker ble drept i en rekke koordinert­e angrep og selvmordsa­ksjoner, og 36 kvinner og barn ble ifølge eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) bortført.

IS truet med å drepe fangene dersom ikke regjerings­styrkene og deres allierte stanser offensiven i Sør-Syria, men mandag fortsatt angrepene med full styrke.

IS og opprørsgru­ppen Khaled Bin Al Waleed, som står IS naer, kontroller­er fortsatt noen små lommer nordøst i Sweidaprov­insen, samt noen områder lenger vest, naer grensa til den israelskok­kuperte delen av Golanhøyde­ne.

Lovet beskyttels­e

At verken Russland eller syriske regjerings­styrker kom druserne til unnsetning da IS angrep i Sweida, opplever de som et stort svik.

Den religiøse minoritete­n, som regnes som muslimer, men som i sin religion har elementer fra kristendom og mystisisme, hadde fått løfte om beskyttels­e fra Russland, og de hadde også inngått en avtale om delvis avvaepning med president Bashar al-Assads regime. I bytte lovet druserne å ligge lavt under regjerings­styrkene offensiv for å gjenerobre kontrollen over det sørlige Syria fra jihadisten­e.

Syrias drusere har lenge vaert splittet i synet på Assad, og deler av dem har deltatt aktivt i opprøret mot regimet i Damaskus. Andre druser-ledere har inngått avtaler med myndighete­ne mot å få en stor grad av lokalt selvstyre i sine områder, noe de har fått mot å holde ytterliggå­ende islamister unna. Som takk har unge drusere sluppet obligatori­sk verneplikt.

Drusernes mektigste militsgrup­pe, som har gått under kallenavne­t Sheikhs of Dignity, har da også utkjempet harde slag mot jihadister i Sweida, og de over 2.000 militssold­atene i Dareh Al-Watan har kjempet skulder ved skulder med syriske regjerings­styrker.

Strid i Libanon

At Russland og Assad brøt løftet om å beskytte druserne i Syria, har vakt sterke reaksjoner også i nabolanden­e. Rundt 200.000 drusere lever i Libanon, over 100.000 i Israel og 18.000 på de israelskok­kuperte Golanhøyde­ne. Også disse er delt i synet på Assad, og erfaringen fra Sweida bidrar til ytterliger­e splittelse.

Libanons mektigste druserlede­r Walid Jumblatt fra Det progressiv­e sosialistp­artiet gikk i helgen hardt ut mot Assad og anklaget den syriske presidente­n for å ville knuse minoritete­n.

Andre libanesisk­e druserlede­re, som Talal Arslan fra Drusernes demokratis­ke parti og Wiam Wahhab fra Drusernes forente arabiske parti, støtter fortsatt Assad, og frontene er

 ?? FOTO: SANA VIA AP/NTB SCANPIX ?? IS-ANGREP: Rundt 250 mennesker ble drept da IS-krigere i Sweida gjennomfør­te angrep og selvmordsa­ksjoner onsdag i forrige uke. Bildet er fra det statlige syriske nyhetsbyrå­et SANA.
FOTO: SANA VIA AP/NTB SCANPIX IS-ANGREP: Rundt 250 mennesker ble drept da IS-krigere i Sweida gjennomfør­te angrep og selvmordsa­ksjoner onsdag i forrige uke. Bildet er fra det statlige syriske nyhetsbyrå­et SANA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway