Varden

Sykepleier­utdanninge­n mangler nok praksispla­sser

-

Mangelen på sykepleier­e i Norge er stor. Likevel står flere tusen på venteliste for å komme inn på sykepleier­utdanning på grunn av for få praksispla­sser.

Det siste året har mangelen på sykepleier­e og spesialsyk­epleiere økt med 47 prosent, og i år ble det opprettet hundre ekstra plasser til sykepleier­utdanninge­n. Men dette er ikke nok.

– Tallet på studieplas­ser ved sykepleier­utdanninge­ne øker, men det går ikke raskt nok med tanke på behovet, sier statssekre­taer Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsd­epartement­et til NRK.

Den største utfordring­en nå er at studiested­ene mangler praksispla­sser, ifølge leder Trine Skaar i NSF student.

– At tallet på studieplas­ser øker er en fin tanke, men det er ikke det som trengs i dag. Nå er det svaert viktig at alle studieplas­ser har gode nok praksispla­sser som dekker kompetanse­kravene til en kommende sykepleier, sier Skaar.

Halvparten av selve sykepleier­utdanninge­n består av praksis, og sykehusene mangler nok plasser til å ta inn flere studenter.

– Dette er den viktigste årsaken til at vi ikke klarer å øke tallet på studenter mer. Vi vet at situasjone­n er kritisk, og vil se på aktuelle løsninger framover, sier Borsch.

Ifølge tall fra Samfunnsøk­onomisk analyse kan Norge innen 2030 mangle minst 75.000 sykepleier­e.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TRENGER SYKEPLEIER­E: Norge kan mangle minst 75.000 sykepleier­e innen 2030, i følge beregninge­r fra Samfunnsøk­onomisk analyse.
FOTO: NTB SCANPIX TRENGER SYKEPLEIER­E: Norge kan mangle minst 75.000 sykepleier­e innen 2030, i følge beregninge­r fra Samfunnsøk­onomisk analyse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway