Varden

«Flytter» skulpturen

Christian Ringnes søker om å sette opp en skulptur av en sittende kvinne på ferieøya Såstein.

- ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

I løpet av året blir arbeidet ved den rundt 300 mål store ferieeiend­ommen på Såstein ferdigstil­t. Såstein består av to øyer og flere holmer og skjaer.

Prosjektle­der Tim Kronborg sier bygningsma­ssen på 8 bygg er gjenreist og familien har brukt sommeren til innredning. Uteområdet og bryggen står klar i løpet av året.

Besøk av kunstneren

Cristian Ringnes har fått mye oppmerksom­het knyttet til skulpturpa­rken ved Ekeberg i Oslo.

Nå ønsker han å sette opp en skulptur av en sittende kvinne ved feriestede­t han kjøpte for 12,25 millioner kroner i 2014.

Den engelske kunstneren Sean Henry (53) har selv vaert på Såstein for å finne lokalitete­n for skulpturen, som vil vaere 1,8 meter høy.

Da ble det ønsket å plassere skulpturen på et svaberg, noe fylkesmann­en avviste på prinsipiel­t grunnlag.

Plassering­en av skulpturen er søknadspli­ktig, og fylkesmann­en sier den ikke kan plasseres i strandsone­n eller i et område med fri ferdsel.

«Flytter» skulpturen

Det har ført til at Ringnes «flytter» den planlagte skulpturen.

– Denne lokasjonen er lenger vekk fra sjøen, på innsiden av allerede oppført bebyggelse/ tiltak (badstue øst, red.anm.), er innenfor vegetasjon­sbeltet, og en plassering her vil ikke oppfattes som en uheldig plassering av sjønaert område, skriver Tim Kronborg i søknaden på vegne av Christian Ringnes.

Det er Henry Hvalvik i Bamble kommune enig i, men har sendt søknaden videre til fylkesmann­en for å få en vurdering av statlige retningsli­njer.

– Forstår innvending­en

Selv om skulpturen av en sittende kvinne som skuer utover havet ikke får sin plass på en kolle ved svaberget, sier Kronborg at Christian Ringnes har forståelse for innvending­ene fra fylkesmann­en.

– Han ønsker ikke å endre øyas karakter eller gjøre tiltak som er til sjenanse for andre, sier Kronborg.

I søknaden legges det vekt på at dette er et «hyggelig tiltak uten at allmenne hensyn blir forringet.

– Vurderer han flere skulpturer utendørs på Såstein?

– Nei, jeg forstår det slik at dette er en enkeltståe­nde skulptur laget av en kunstner han har stor respekt for.

 ?? FOTO: ADVOKATFIR­MAET MIDGAARD & OPTHUN ?? SÅSTEIN: Slik var det på Såstein da Christian Ringnes kjøpte øyene i 2014 for 12,25 millioner kroner.
FOTO: ADVOKATFIR­MAET MIDGAARD & OPTHUN SÅSTEIN: Slik var det på Såstein da Christian Ringnes kjøpte øyene i 2014 for 12,25 millioner kroner.
 ??  ?? SKULPTUR: Sean Henry er kjent for å lage troverdige statuer av mennesker plassert i naturen. Christian Ringnes ønsker en skulptur av en kvinne på Såstein.
SKULPTUR: Sean Henry er kjent for å lage troverdige statuer av mennesker plassert i naturen. Christian Ringnes ønsker en skulptur av en kvinne på Såstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway