Varden

Det er imidlertid forskjell på å reise på chartertur til Gran Canaria og Iran.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Statsminis­ter Erna Solberg besøkte onsdag Norway Cup og Geiterygge­n. Sannsynlig­vis med andre formål for øyet enn å måtte svare for en ny sak knyttet til en Frp-statsråds aktivitete­r. Denne gang er det fiskerimin­ister Per Sandberg som har vaert på ferie til Iran med sin kjaereste. Også statsråder trenger og fortjener ferie. Dette er, i utgangspun­ktet, en privatsak. Det er imidlertid forskjell på å reise på chartertur til Gran Canaria og Iran. Sistnevnte er et regime store deler av verden har et utfordrend­e forhold til. Også Norge. Så sent som i våres informerte Politiets sikkerhets­tjeneste universite­tene i Bergen og Oslo om at 80 av deres forskere var blitt utsatt for det som beskrives som et «et omfattende målrettet hackerangr­ep, trolig styrt fra Iran».

▶ PST har også vaert åpne på at det har vaert organisert­e utsendelse­r av studenter fra Iran til Norge, sannsynlig­vis med falske papirer, for å tilegne seg teknologik­unnskap. I sin åpne trusselvur­dering i 2017 påpekte PST at den iranske etterretni­ngstjenest­en var «aktiv i Norge med å kartlegge personer og grupper som anses som kritikere eller motstander­e av eget lands myndighete­r». Dagbladet fortalte nylig at det iranske regimet, blant annet, bedriver «tapping av besøkendes mobiltelef­oner og baerbare datamaskin­er for informasjo­n».

▶ Statsråd Sandberg har reist til Iran som turist og «som privatpers­on», uten å melde fra og etter å ha vurdert sikkerhete­n selv, som han selv sier. Vi er enige med statsminis­teren i at «alle kan gjøre feil». Vi hadde forventet en klarere melding fra regjerings­sjefen når statsråder opptrer så naivt og med så sviktende rolleforst­åelse som det Sandberg har utvist i denne saken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway