Varden

– Vil ikke gjøre meg inhabil

Statsminis­ter Erna Solberg sier til Varden at hun nå ikke vil si ja eller nei til deponi. – Da gjør jeg meg inhabil i saksbehand­lingen.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Statsminis­ter Erna Solberg sier det er viktig for Norge å få et nasjonalt deponi for farlig avfall, men vil foreløpig ikke si hvor det bør ligge.

Det betyr at spørsmålet om det skal opprettes et deponi eller ei i Brevik, til slutt trolig vil havne hos regjering og i Stortinget, og ikke at avgjørelse­n skal tas ene og alene av Klima- og miljødepar­tementet.

Vil ikke svare

Miljødepar­tementet er klare på at de ikke har spikret en videre prosess på hva som skal skje etter at NOAH er ferdig med sin konsekvens­utredning. Statsminis­teren gir imidlertid uttrykk for at saken fort kan havne hos henne.

– Så, hva med deg, er du for eller imot et deponi i Brevik?

– Det vil jo ikke jeg kunne svare på. Hvis jeg hadde svart på det, så hadde jeg gjort meg inhabil i saksbehand­lingen. Sånn er det, sier Solberg og fortsetter:

– Derfor så følger jeg alle de utrednings­reglene som er. Mitt ønske er at vi skal få håndtert farlig avfall på en best mulig måte for hele befolkning­en. Men jeg kan ikke ta stilling til en sak før den er ferdig utredet. Da hadde jeg gjort meg inhabil i saken, gjentar hun.

Ber om åpenhet

Porsgrunns ordfører, Robin Kåss (Ap), har det siste, drøye halvåret hatt en lang «kamp» gående for å få innsyn i dokumenter han mener er relevant for deponi-saken.

Og etter at Varden nylig skrev om Klima- og miljødepar­tementets tilbakehol­denhet om å svare på spørsmål om videre prosess i deponi-saken etter konsekvens­utredninge­n, har de samme spørsmålen­e havnet i skriftlig form fra stortingsr­epresentan­t Terje Lien Aasland til miljøminis­ter Ola Elvestuen.

«Vil statsråden bidra til mer åpenhet og bedre offentlig innsyn i vesentlige spørsmål omkring etablering­en av framtidig deponi for farlig våtorganis­k avfall og vil da i så fall det vaere mulig å få opplyst om hvilke norske og utenlandsk­e bedrifter som benytter deponiet i dag, hvor stor andel av deponikapa­siteten på Langøya disse benytter og om det finnes alternativ­er til deponi for disse bedriftene?» spør Aasland og forventer konkrete svar fra miljøminis­ter Elvestuen innen seks dager, som er fristen han har.

Saken til behandling

Departemen­tets praksis er noe som statsminis­teren er klar over, og Solberg mener at de forholder seg til retningsli­njene.

– På hvilken måte kan du bidra til at det blir mer åpenhet og offentlig innsikt i det som er en nasjonal sak?

– Saken er jo til behandling, og når en sak er til behandling så er det naturlig at ikke alle deler kommer fram, som blant annet ting knyttet til forretning­sspørsmål. Men vi følger de generelle offentligh­etsprinsip­pene, sier statsminis­teren.

– Ingen beslutning er tatt

– Stortingsr­epresentan­t Terje Aasland mener åpenheten må forbedres, er du enig?

– Dette er en vanskelig sak. Det handler også om en sak der man vurderer flere steder, hvor det kommer mange ulike innspill og hvor det for Breviks del nå er satt i gang med en konsekvens­utredning. Så er det jo sånn at vi alle ønsker at vi skulle slippe å ha farlig avfall. På lang sikt vil resirkuler­ing vaere det aller beste. Men per dags dato så har ikke vi en resirkuler­ing som kan ta hånd om alt dette. Og da er det et nasjonalt ansvar å ha et deponi et sted for det farlige avfallet. De konkrete enkeltsake­ne rundt alt dette er spørsmål som Klima- og miljødepar­tementet må få svare på.

– Miljøminis­ter Ola Elvestuen ga før valget i fjor klart uttrykk for at han ikke vil gå imot lokale beslutning­er, men har nå bråsnudd og sier ja til konsekvens­utredning, på hvilken måte har Høyre og Venstre snakket sammen?

– Ingen har tatt til orde for en beslutning. Nå gjøres det en konsekvens­utredning. Ingen har tatt stilling til ja eller nei, svarer Solberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? – ALT KOMMER IKKE FRAM: Statsminis­ter Erna Solberg sier til Varden at det er naturlig, når en sak er til behandling, at ikke alle deler kommer fram av hensyn til forretning­sspørsmål.
FOTO: FREDRIK NORDAHL – ALT KOMMER IKKE FRAM: Statsminis­ter Erna Solberg sier til Varden at det er naturlig, når en sak er til behandling, at ikke alle deler kommer fram av hensyn til forretning­sspørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway