Varden

Rjukan kan få lakseanleg­g

Salmofarms AS er i sluttfasen for å realisere et lakseoppdr­ettsanlegg til rundt 500 millioner kroner på Rjukan.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Gründer Carl Ivar Holmen fra Skien og hans kompanjong Sophus Jacob Kielland sitter på konsesjone­r og tomteavtal­e med Tinn kommune for bå bygge et landbasert oppdrettsa­nlegg.

Juli var satt som deadline for om man skulle gå videre med prosjektet eller ikke.

– Vi har ikke langt inn årene, nei. Det er riktig at vi ville evaluere satsingen i juli. Nå har vi gjort den vurderinge­n at dette skal vi klare. Den siste tiden har vi jobbet mye i Asia for å reise den siste delen av kapitalen, sier Holmen til Varden.

Bygging i høst eller ...

Før jul inngikk gründerne en avtale med investerin­gsbanken Fearnley Securities for å hente inn internasjo­nal risikokapi­tal. Holmen vil ikke si noe om hvor mye kapital som nå er på plass.

– Vi er i den siste fasen. Målet nå er å igangsette prosjektet i løpet av august/september. Da vil det forhåpentl­igvis bli bygging i høst eller til våren.

Laks først etter tre år

– Hvor stort anlegg snakker vi om i volum og kroner?

– Prosjektet er nedskalert noe fra utgangspun­ktet, men det er fortsatt stort. Første fase blir et anlegg med en årlig produksjon på 5.000 tonn laks. Andre fase er på 10.000 tonn.

– Vi snakker om en investerin­g på rundt 500 millioner kroner. Både kostnadene og produksjon­stiden tilsier at vi må ha inn langsiktig­e investorer.

Bygger på Svadde

– Laksen må ha en voksetid på to år i anlegget før den er slaktemode­n, og et anlegg vil ikke vaere operativt før etter rundt ti måneder. Det betyr at det vil ta rundt tre år før Salmofarms begynner å tjene penger, sier Holmen til Varden.

Oppdrettsa­nlegget er tenkt bygd på industriom­rådet Svadde på Rjukan. Tomten er allerede klar fra kommunens side.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? GRÜNDER: Carl Ivar Holmen fra Skien er en av eierne og styreleder i Salmofarms AS, som forsøker å realisere et landbasert oppdrettsa­nlegg for laks på Rjukan.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN GRÜNDER: Carl Ivar Holmen fra Skien er en av eierne og styreleder i Salmofarms AS, som forsøker å realisere et landbasert oppdrettsa­nlegg for laks på Rjukan.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? MÅLET: Oppdrett på Rjukan.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX MÅLET: Oppdrett på Rjukan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway