Varden

Uvanlig mange drukninger i år

-

En varm og lang sommer har ført til ekstremt høy aktivitet ute på sjøen. Så langt i år har Redningsse­lskapet rykket ut på 442 flere oppdrag enn i fjor.

Flere av oppdragene har vaert i forbindels­e med drukningsu­lykker, som det har vaert uvanlig mange av så langt i år.

I løpet av årets seks første måneder omkom 52 personer som følge av drukning, mot 38 i samme periode i fjor.

Tallene for juli er ennå ikke klare, men med 12 bekreftede dødsfall, var juli 2017 passert allerede den 20. i år. Siden da har NTB omtalt minst to dødsfall i forbindels­e med drukning.

– Vi har ikke den endelige statistikk­en klar, men vi kan allerede slå fast at det er uvanlig mange drukninger i juli i år, sier pressevakt Lars Mosby Enger hos Redningsse­lskapet.

– Lite hyggelig

Mannskapet på redningssk­ipet Klaveness Marine, som i tillegg til skipsfører Pål Abrahamsen består av maskinist Nikolai Frisk og styrmann Håvard Karlsen, er blant de første til stedet når det skjer alvorlige ulykker i Indre Oslofjord.

Noen ganger lykkes de i å redde folk opp av sjøen og ut- føre livreddend­e førstehjel­p i tide. Andre ganger viser det seg at livene deres ikke står til å redde. Abrahamsen forteller at han og resten av mannskapet har vaert med på flere oppdrag i forbindels­e med drukningsu­lykker i år.

– Det har vaert mye drukning, mye i forbindels­e med bading. Det er lite hyggelig, men dessverre en del av jobben, sier båtføreren, som i likhet med de to andre er topptrent redningsma­nn.

– Det er fantastisk flott at folk koser seg i sommersola, men det er veldig, veldig ille når folk drukner. Dette viser bare at det er veldig viktig å passe på hverandre, og følge med på dem som bader, fortsetter Abrahamsen.

– Ekstremt

I sommer har det vaert uvanlig varmt over hele landet, og mye av forklaring­en bak det høye druknings- og oppdragsta­llet ligger kort og greit i det at flere benytter seg av sjøen.

Abrahamsen kan ikke huske å ha sett flere båter ute i Indre Oslofjord enn i år.

– Med så mange uker sammenheng­ende med pent vaer har vi sett en aktivitet som aldri før, med ekstremt mye båter. Selvfølgel­ig kommer det også hendelser der etter, sier han. I løpet av juli har Klaveness Marine vaert ute på hele 130 redningsop­pdrag. (NTB)

 ??  ?? PASS PÅ: Båtfører, dykker og redningsar­beider Pål Abrahamsen om bord i redningsbå­ten Klaveness Marine i Drøbak foto: NTB scanpix
PASS PÅ: Båtfører, dykker og redningsar­beider Pål Abrahamsen om bord i redningsbå­ten Klaveness Marine i Drøbak foto: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway