Varden

Urovekkend­e å tenke på seg selv?

- Trond Andersen Skien

Vi lever i en verden som ofte fortoner seg usedvanlig rå og brutal. Men å føle angst og uro for at den israelske nasjonalfo­rsamlingen Knesset har bestemt at landet skal prioritere jødisk språk og kultur, må vaere engstelse til overmål.

Arabisk språk skal få svekket betydning, mens landets opprinneli­ge morsmål, hebraisk, styrkes. Dette er rystende og urovekkend­e, mener Åge Eriksen (Varden 27. juli.) At en nasjon velger å styrke sine nasjonale saeregenhe­ter, språk og kultur, er høyst normalt.

Slikt driver vi med i Norge også. Vi har sågar to språk, bokmål og nynorsk, og vi kjemper mot svesismer og anglisisme­r som stadig øker utbredelse­n. Er motstanden urovekkend­e?

For Israels del er det heller underlig at landet ikke forlengst har tatt grep for å beskytte sin identitet. Helt siden grunnlegge­lsen av den nye staten for sytti år siden, har landet vaert en øy av demokrati og menneskere­ttigheter i en arabisk region som utelukkend­e består av diktaturer og terrorregi­mer.

Men de er forent i et eneste, inderlig ønske - å utradere Israel en gang for alle. Om de klarer det, blir Israel et mennesketo­mt område, som den ørken det var den gang isralitten­e rykket inn og tok fatt på å bygge opp landet. Israelerne har gitt en hjelpende hånd til sine blodtørsti­ge naboer, og naer to millioner arabere er bosatt i landet som har så mye mer å tilby enn landene de forlot.

I god tråd med Israels ønske om å assimilere og integrere fremmede som vil bo hos dem, har arabere sågar fått sete i nasjonalfo­rsamlingen, Knesset. Ville de arabiske landene sluppet inn jøder i sine styrende organer? Heller ser araberne dem døde, enn som samarbeids­partnere.

Arabisk tenke- og vaeremåte, spesielt når den praktisere­s etter islamske regler, kolliderer fullstendi­g med vestlig, europeisk og israelsk kultur og levesett. Innenfor islam aksepteres det at foreldre dreper sine barn hvis de ikke er hundre prosent lydige, for eksempel i valg av kjaereste eller ektefelle.

Også i Norge har vi rystende bevis på isaer fedre, gjerne støttet av sønner, som tyr til de mest rabiate midler for å få has på døtre som ikke har gjort annet galt enn å bli forelsket i en person som ikke passer inn i farens gifteplane­r. Atskillige muslimske kvinner i Norge utsatt for drapstrusl­er lever i frykt på hemmelige adresser.

Åge Eriksen skryter av at LO boikotter Israel, det jødiske folket som gjennom årtusener har vaert de mest forfulgte og massakrert­e mennesker i verden, og nesten fullstendi­g utryddet under Hitler og nazistenes galskap. Den type praling er også galskap, av den forstemmen­de sorten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway