Varden

Populisten Robin Kåss

-

Svar til Anne Lise Anthonisen i Varden: Miljøvernd­epartement­et så i 2014 at staten ikke kunne drive Langøya i 2014 på en forsvarlig og rasjonell måte. Robin Kåss satt da som statssekre­taer i denne regjeringe­n. Ingen protester fra Robin Kåss sin side. Langøya ble overtatt av Noah AS.

Miljødirek­toratet er på det rene med at deponiet i Holmestran­d er fullt i 2022 og er klar over at et nytt deponi må etableres og vurderer derfor 4 aktuelle steder. De overordned­e vurderinge­r fra direktorat­ets side er at det må konsekvens­utredes de 2 mest aktuelle stedene på likt grunnlag for at det endelige valget skal vaere/ bli riktig.

Nesset kommune starter en prosess for konsekvens­utredning, mens Porsgrunn kommune ved Robin Kåss starter i stedet en offentlig kommunal sverting av Grenland som miljøverst­ing. I sitt første bystyreved­tak sier de at nasjonen må sikres en nasjonal løsning. Staten v/Klima- og miljøvernd­epartement­et må derfor i henhold loven/ forskrifte­n be Kommunal-og moderniser­ingsdepart­ementet som ansvarlig myndighet å fastsette et planprogra­m med konsekvens­utredning også for Brevik.

I Dagsnytt 18 maler ordfører Kåss på at deponiet plasseres i den største bydelen i naer tilknytnin­g til der folk bor, strender blir ødelagt og barnehager må flyttes. Det er forunderli­g at legen og ordføreren Robin Kåss ikke har tiltro til at statlige myndighete­r kan sette nødvendige krav for sikker håndtering av denne type avfall på lik linje som de setter krav til våre legemidler og utøvelse av din legegjerni­ng. Det at eierforhol­dene og det juridiske grunnlaget for grunneiend­ommene gjør Robin Kåss til et stort poeng/problem. Departemen­tet er klar på at dette skal avklares og det vil helt sikkert bli en avklarende juridisk prosess enten grunneier er Porsgrunn kommune, staten eller private..

Grenland har siden 1927 hatt industri i sin naerhet som har forurenset. Andre steder i Norge har de industri som den dag i dag har avfall som må deponeres. Norske Skog Union måtte for å kunne ta Klosterøya i bruk som en ny bydel i Skien deponere ca. 43.000 tonn forurenset masse på Langøya i Holmestran­d.

Robin Kåss gjør et poeng ut av det at noe av avfallet kommer fra utlandet. Men jeg er sikker på at han også er klar over at Norge sender spesialavf­all til andre land-Sverige og Finland. Robin Kåss gjør også et poeng at Noah tjener altfor mye penger på dagens avfall, men for staten var LangøyaHol­mestrand et problem i 2014. Det kan tyde på at vi trenger 2 konkurrere­nde avfallsdep­onier.

Det blir på kanten å vaere useriøs når Robin Kåss i slutten av Dagsnytt 18 sier at kampen vil fortsette. At han vil korsfeste Venstre fordi de på et stadium kom med et valgkamput­spill står ikke til troende. Arbeiderpa­rtiet har vel nok av eksempler på at de har måttet ta en snuoperasj­on, som månelandin­gen på Mongstad. Robin Kåss er kanskje rede til å bruke massevis av skattekron­er i Porsgrunn på juridiske prosesser etter at staten har tatt sin avgjørelse. Skrekk og gru.

Ruben Kaasa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway