Varden

Fleip eller fakta, Torbjørn?

Som begrunnels­e for en konsekvens­utredning (KU) er det ikke så smart sagt som det kan virke. Beklager!

-

Men hold fast på intensjone­n, og finn ut hvordan du kan få til dette når du har tatt hensyn til følgende: KU gir deg ikke fakta om hva andre land gjør, eller hva vi i Norge kan få til. Som naeringsmi­nister kan du påvirke dette. Fakta er at Sveits besluttet at all flygeaske skal renses innen 2021, mens Miljødirek­toratet satte av 100.000 (ja, 0.1MNOK) i sin utredning av alternativ­e teknologie­r da anbudspros­essen skulle utformes. Resultatet ble fire alternativ­er, som så ble krympet inn til Nesset og Brevik etter lokaldemok­ratiene for de to andre alternativ­et hadde sagt sitt. For 100.000 finner man selvsagt ikke frem til hva som er dagens beste praksis, eller hva som er mulig neste praksis. At KU vil gi deg fakta du trenger for å vite hvor vi skal er fleip, ikke fakta. Den gir oss i beste fall fakta om hva som skjer om vi velger Brevik, løsningen NOAH, Bellona og Norsk Industri har konkludert med for tyve år siden, basert på det de trodde var fakta den gang.

Nå er det ikke slik at KU gir oss fakta om konsekvens­ene av Breviksalt­ernativet heller. Beklager! Vi har sett hvordan NOAH selger propaganda som fakta. Hvis du skal sette deg inn i et av de mer tilgjengel­ige bevisene på dette, bør du ta for deg rapporten som nylig er utarbeidet av Norsk Energi. Her har NOAHs konkurrent­er blitt «analysert» og konkludert med at det finnes ingen alternativ­er til NOAH. Ta en telefon til Scanwatt, Stena Recycling eller OIW/Norsep så vil du skjønne hvorfor vi har valgt overskrift­en «fleip eller fakta?». Norsk Energi kontaktet ikke de samme under sin «utredning». Gjelsten er tydelig i media at OIW/NORSEPs prosess ikke inneholder noe nytt, mens Telemarks gründerbed­rift allerede har fått patent. Føler du deg trygg på at du får fakta?

I PD 17. juli 2018 kan du lese «Gruvene er ikke egnet til algeproduk­sjon». PD har klippet dette fra NOAHs eget planprogra­m, som påstår at spørsmålet har vaert utredet. Tror du det er fakta? Beklager. I forprosjek­tet som ble igangsatt av Telemark fylkeskomm­une i 2015, var den opprinneli­ge hensikten å gjøre denne utredninge­n. Dessverre så ble det stoppet av NOAHs samarbeids­avtale med Norcem som blokkerte vurderinge­r av alternativ bruk av gruvene så lenge deponipros­essen pågår. Det ble derfor lagt inn krav i prosjektet at gruvene IKKE skulle vurderes for mikroalgep­roduksjon. Rapporten fra prosjektet omtaler derfor naturlig nok ikke gruvene i Brevik med ett ord. Du og jeg får likevel det motsatte servert som fakta, gjennom NOAHs egen penn, videreform­idlet av journalist­er som tror det som står er fakta. At det er viktig for NOAH å forsøke å legge et slikt alternativ­t dødt, kan vi forstå. Hos smelteverk­et Finnfjord er både statsminis­ter og ledere av Bellona og Industri Energi fra seg av begeistrin­g over resultater og oppskaleri­ng av slik mikroalgep­roduksjon, der røykgass renses for CO2 samtidig som baerekraft­ig råstoff til fiskefôr fremstille­s. Vi deler visjonen om at Grenland kan bli Norges første industrire­gion med nullutslip­p. Da må vi forholde oss til fakta og ikke fleip. Fakta er at industriut­viklingen hos Finnfjord fikk en egen post i statsbudsj­ettet, og at gruvene og integrasjo­n med infrastruk­turen rundt Norcem aldri har vaert utredet.

Til sist bør du vite at konsekvens­utredninge­n har valgt å utelate helt vesentlige elementer. Du kommer ikke til å få «alle fakta på bordet»: Utredninge­n skal nemlig ikke si noe om omdømme. Det har vi for så vidt forståelse for, fordi det er gitt. Konsekvens­en er sterk negativ, det sier omdømmeeks­perter vi har vaert i kontakt med. Utredninge­n skal heller ikke bringe inn internasjo­nal ekspertise om miljøkonse­kvenser, kun gjenbruk av de nasjonale fagmiljøer som har vaert i bildet hittil. Bruk av utenlandsk­e, nøytrale eksperter har vaert spilt inn fra flere i høringsfas­en, men NOAHs ønske om å utelate disse er tatt til følge. Utredninge­n skal heller ikke utrede hvordan NOAH skal finne løsningen på sameksiste­ns med Norcems fortsatte kalkutvinn­ing i gruvene. Da anbudspros­essen startet var det et eksplisitt krav at mulige lokasjoner måtte vaere i avsluttede gruver. Nå er ikke det tilfelle lenger, og Norcem har avsluttet sitt utviklings­samarbeid med NOAH. Vi skjønner hvorfor man velger å utsette dette til når «alt annet» er funnet akseptabel­t, men det gir deg ikke fakta på bordet forut for beslutning. Og du ser sikkert mønsteret i hva som er valgt å ta inn og ikke i KU’en. Taktikk, ikke faktasøk.

Oppsummert betyr dette at en KU ikke gir deg fakta om hva vi burde ha gjort -det må du som politiker peke på. KU gir deg ikke fakta på de områder hvor tiltakshav­er enten ikke vet bedre eller risikerer å tape oppdraget. KU gir deg ikke analyse av konsekvens­er på de områdene tiltakshav­er har forhandlet seg bort fra innspill fra langt over 300 tydelige protestste­mmer i høringsrun­den. Din ene stemme kan vaere avgjørende i denne saka!

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? FÅR IKKE ALLE FAKTA: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen vil ha alle fakta opp på bordet i deponi-saken, sier han. Men det får han ikke gjennom konsekvens­utredninge­n, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: FREDRIK NORDAHL FÅR IKKE ALLE FAKTA: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen vil ha alle fakta opp på bordet i deponi-saken, sier han. Men det får han ikke gjennom konsekvens­utredninge­n, skriver artikkelfo­rfatterne.
 ??  ?? Thor Kamfjord
Thor Kamfjord
 ??  ?? Bård Stranheim
Bård Stranheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway