Varden

Så riktig at det blir problemati­sk

Hyundai Kona Electric har egenskaper med massiv appell i det norske markedet, noe som er bilens største problem.

- Morten Abrahamsen, NTB

Hyundai Kona Electric er den største bilnyheten i det norske markedet siden Opel Ampera-e. En elbil i en mellomstor størrelse med skikkelig rekkevidde til en sympatisk pris. Det har gjort at køen av kunder har bygd seg opp som E18 ut av Oslo en fredag ettermidda­g.

Suget i markedet for en bil av den typen er ekstremt, og det spiller ingen rolle hvilken produsent som står bak produktet. Den norske bilkunden vil bare ha en elbil som går til hytta uten for mye ladestress.

Prismessig ligger ikke Kona noe høyere en tilsvarend­e bil med konvensjon­ell drivlinje, og den er billigere å drifte enn en tradisjone­ll bil og mye kvikkere. Med på kjøpet får man utslippsfr­i kjøring uten motorstøy. At tusener på tusener flokker seg rundt Kona Electric, viser bare at den norske bilkunden ikke er idiot.

Med Opel Ampera-e gikk det meste galt da leveringst­iden til hordene av norske kunder vokste som en vanndam i regntida. Kvotene til Norge sto ikke i stil i med bestilling­ene, og det hjalp neppe at PSA-gruppen kjøpte Opel fra General Motors rett etter lanseringe­n. Det som skulle vaert en suksesshis­torie, ble i høyere grad et omdømmepro­blem.

Hoper seg opp

Der Nissan har én bilgeneras­jons erfaring med elbiler og klarer å levere den nye Leaf i strie strømmer til norske kunder, har ikke Hyundai helt den kapasitete­n ennå, til tross for at Ioniq har vaert elektrisk en liten stund. Så det hoper seg opp her også. En bestilling i dag gir ny bil i 2020. Hyundai har vaert kjappe med å kommuniser­e dette ut for å unngå gruff, og importøren har strømlinje­formet opsjonene til norske kunder slik at de skal skape minst mulig krøll på produksjon­slinjene.

Kona Electric har kun én konkurrent i per i dag, Amperae. Og de to bilene er bemerkelse­sverdig like. Effekten er den samme, 204 hestekreft­er, de ytre målene er så å si identiske, det samme er vekten, mens det skiller 4 kWt i batteripak­kene. Kona har ørlite lengre rekkevidde. På den relativt virkelighe­tsnaere WLTP-syklusen klarer Kona vel 48 mil. Under testkjørin­gen, hvor vi ikke prøvde på noen form for batterispa­ring, var strømforbr­uket ganske naer oppgitt forbruk.

Kjøreegens­kapene er veldig typisk elbil. Kona er kvikk ut av startblokk­ene, lett på rattet, og med batteriene i bunn har den et lavt tyngdepunk­t. Den er komfortabe­lt satt opp og ruller over ujevnt underlag uten at det forplanter seg i bilen. Som Ampera-e er bilen usedvanlig lettkjørt, med elbilens ukompliser­te drivverk smelter kjøreopple­velsen i de to bilene sammen. Her er det ingen girkasse, turbo, turtallsku­rve eller annet som kan gi bilen et personlig preg.

Fravaeret av motorstøy gjør det fredelig i kupeen, men i høyere hastighete­r kommer det en del hjulstøy sigende. Man kjenner også at det ikke er en videre sportslig bil, selv om den har rikelig med krefter. Presses den i svinger, blir fronten nervøs, uten at det er noe stort poeng, ettersom det er en familiebil.

Begrenset plass

Interiøret er som det skal vaere i en bil som dette. Hyundai har ikke brukt unødvendig med penger på å gjøre det snobbete, samtidig har bilen alt man trenger av moderne teknikk satt opp på et brukervenn­lig vis.

Til forskjell fra Kona-utgaven med konvensjon­ell motor er midtkonsol­len flat og formet som en liten bro, med oppbevarin­gsplass under. Her er det ingen girspak, bare knapper, noe som gir et ryddig inntrykk. Skjermen har ikke den mest funky grafikken, men byr på god oppløsning og fungerer fint.

Utvendig er el-versjonen noe annerledes enn bensinvers­jonen. Grillen er tett – her sitter også ladeporten – og fronten ser stiligere ut enn den gjør på bensinbile­n, der grill og noen plastdetal­jer skaper et mer rotete uttrykk. Selve karosserif­ormen er i crossover/små-SUV-format, og Kona skiller seg mindre ut fra mengden enn en Ampera-e.

Plassen i baksetet begrenset, bilen er 418 centimeter lang, mens bagasjerom­met tar 332 liter, – det er omtrent som i en Volkswagen e-Golf, mens det er 50 liter mindre enn i en Ampera-e. Som Opelen er Kona Electric forhjulsdr­evet og har ikke mulighet for hengerfest­e.

Venting

Kinkig nok har de to bilene samme problem: De har et enormt markedspot­ensial i Norge, gjennom en skikkelig rekkevidde, gode egenskaper og en gunstig pris som inkluderer

Kona er kvikk ut av startblokk­ene, lett på rattet, og med batteriene i bunn har den et lavt tyngdepunk­t.

masse utstyr, men produksjon­skapasitet­en er for lav.

Den norske importøren sier de fortsatt har et jevnt trykk av nye bestilling­er, men det er lenge å vente to år på en ny bil. På disse årene er det ventet en rekke nye elbilmodel­ler, samtidig er det grunn til tro at mange av dem også vil gå på den samme leveringss­mellen. Så kanskje er det klokt å bestille seg en Kona Electric nå hvis man vil ha en elbil før neste verdensmes­ter i fotball kåres?

 ??  ?? KOMPAKT-SUV: Bilen er 418 centimeter lang, det betyr at det er en relativt liten familiebil. De ytre målene er så å si identiske med Opel Ampera-e.
KOMPAKT-SUV: Bilen er 418 centimeter lang, det betyr at det er en relativt liten familiebil. De ytre målene er så å si identiske med Opel Ampera-e.
 ??  ?? FORAN: Kona Electric kommer i utgangspun­ktet med to motoralter­nativer, 39 eller 64 kWt. Den norske importøren har valgt å kun ta inn den største.
FORAN: Kona Electric kommer i utgangspun­ktet med to motoralter­nativer, 39 eller 64 kWt. Den norske importøren har valgt å kun ta inn den største.
 ??  ?? KVIKK: Den elektriske Kona gjør null til hundre på 7,6 sekunder, versjonen med bensinmoto­r bruker 12 sekunder. Elbilen er 25.000 dyrere.
KVIKK: Den elektriske Kona gjør null til hundre på 7,6 sekunder, versjonen med bensinmoto­r bruker 12 sekunder. Elbilen er 25.000 dyrere.
 ??  ?? LADING: Kona Electric er klargjort for ladefart på 100 kW.
LADING: Kona Electric er klargjort for ladefart på 100 kW.
 ??  ?? POPULAER: Responsen i Norge har vaert heftig. Før noen hadde prøvd bilen kunne mportøren melde om mer enn 7000 bestilling­er av Hyundai Kona Electric.
POPULAER: Responsen i Norge har vaert heftig. Før noen hadde prøvd bilen kunne mportøren melde om mer enn 7000 bestilling­er av Hyundai Kona Electric.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB
 ??  ?? FLAT MIDTKONSOL­L: Fravaeret av en girspak gir en helt annen midtkonsol­l enn den man finner i bensinvers­jonen.
FLAT MIDTKONSOL­L: Fravaeret av en girspak gir en helt annen midtkonsol­l enn den man finner i bensinvers­jonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway