Varden

Nytt konsept åpner snart

- Vendy.berg.hegle@varden, no

I vinter fortalTele­mark Museum at de jobbet med å utvikle et Escape Roomkonsep­t for Brekke hovedgård i Skien. Nå naermer åpningen seg.

Telemark museum er i innspurten til det nye konseptet «Telemark Escape» på Brekke hovedgård i Skien. Det skjer 18. august.

– Vi er spente og har sommerfugl­er i magen, sier Christine Hermansen ved museet. Hunsier de merker at interessen er stor for det nye tilbudet.

– Vi har fått mange henvendels­er. Noen fant til og med bookingsid­en, selv om den ikke var tilgjengel­ig før 1. august, sier hun.

Escape Room- konseptet har slått an over hele verden de siste årene, og i januar åpnet Telemarks første versjon i Kragerø. Kort fortalt går det ut på at en gruppe skal løse flere gåter i løpet av én time.

Tilbake til 1814

Telemark Museums versjon finner sted i Brekke hovedgård i 1814. Som deltaker skal man forsøke å hjelpe Niels Aall med å redde både grunnloven og Norges fred.

«På Moss jernverk sitter statsråd Niels Aall og forsøker å framforhan­dle en fredsavtal­e med Sverige og samtidig sikre at vi får beholde den nyskrevne norske grunnloven. Fredsavtal­en er skrevet, men de svenske representa­ntene nekter å godkjenne avtalen før Niels Aall setter sitt per- sonlige segl på den. Problemet er at seglet, signetring­en, ligger hjemme på Søndre Brekke gård i Skien, og det er uvisst hvor. Siste postrytter til Moss forlater Skien om nøyaktig 60 minutter», skriver Telemark Museum på sine nettsider.

Nå er det omvisninge­r som vanlig på Brekke hovedgård, og Hermansen forteller at det blir gjort noen, men ikke store, forandring­er inne når Escape Room-et er klart for publikum.

– Det er stemningen av herskapshu­s og 1814 vi er på jakt etter, så det blir ingen store endringer, sier hun.

Ibsen-vri på Venstøp

Telemark Museum har utarbeidet konseptet i samarbeid med The Escape Games i Oslo. De har latt ideen modne over tid, og begynte å jobbe konkret med den på nyåret.

– Som museum har vi en samfunnsro­lle og et ønske om å nå ut til alle. Vi ser at vi treffer godt de gangene vi har arrangemen­ter hvor publikum kan delta i en opplevelse, og dette er en måte å ta formidling­en enda et hakk videre, sier Christine Hermansen og Andreas Nordmo ved museet da de først gikk ut med nyheten.

Det er ikke bare på Brekke det skal bli Escape Room. Telemark Museum og Teater Ibsen samarbeide­r også om å lage et eget Peer Gynt-konsept på låven til Henrik Ibsen museum på Venstøp. Her de jobber mot å åpne det nye tilbudet neste sesong, har prosjektle­der Silje Honningdal opplyst tidligere.

▶ Vendy Berg Hegle

 ?? ARKIVFOTO: JOAKIM S. ENGER ?? SNART KLART: 18. august åpner Telemark Museum «Telemark Escape» i Søndre Brekke gård.
ARKIVFOTO: JOAKIM S. ENGER SNART KLART: 18. august åpner Telemark Museum «Telemark Escape» i Søndre Brekke gård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway