Varden

... det er inspireren­de å vaere leder for en aksjonsgru­ppe når forskninge­n gir oss rett i at vi trenger våre lokalsykeh­us

Henrik Bakke, leder av sykehusaks­jonen

- Henrik Bakke Leder av sykehusaks­jonen

Større sykehus gagner ikke pasienten, dette sier ny forsking om helsestruk­turen i Norge.

Her en dag kom jeg over en kronikk som stod på NRK nett og som omhandlet helsestruk­turen i Norge. Det var professor Torgeir Bruun Wyller, Oslo universite­tssykehus og overlege Oluf Dimitri Røe, Levanger NTNU. De sier at Helseminis­terens virkelighe­tsoppfatni­ng bygger ikke på forskning. Statsråd Høie har blitt fortalt at mindre sykehus holder dårlig akuttkirur­gisk kvalitet og ikke vil vaere levedyktig­e i fremtiden. Men virkelighe­tsbeskrive­lsen er feilaktig og udokumente­rt, sier de to, og de fortsetter med å si at den faglige rådgivning­sgruppen viser til «et høyt antall vitenskape­lige artikler» uten å gi én eneste referanse.

Men nyere tilgjengel­ig forskning går faktisk i favør av mindre sykehus, og tyder på at sammenslåi­nger går negativt ut over både pasientbeh­andling og økonomi. De sier videre at den forbløffen­de svake argumentas­jonen fra Helsedirek­toratets faglige rådgivning­sgruppe kan ligge i at mange helseforet­ak er represente­rt, og de har nesten uten unntak valgt representa­nter fra sine største sykehus.

Fagfolk med kunnskap om hvordan gode småsykehus driver akuttkirur­gi har ikke fått plass i gruppen. Derimot har man funnet plass til en representa­nt fra Helse Førde, som nok har fortalt en idealisert beretning om fortreffel­igheten av et rent indremedis­insk sykehus. Beretninge­n stemmer dårlig med det man kjenner fra daglig praksis.

Helserefor­men har blitt en rivaliseri­ng, isteden for samarbeid mellom store og mindre sykehus. Alle norske lokalsykeh­us er nå underlagt et større sykehus i samme helseforet­ak. Dette skaper dessverre rivaliseri­ng i stedet for samarbeid. De større sykehusene har sine egne problemer å stri med; de er bekymret for budsjettet, og de vil gjerne styrke sin posisjon. Da er det fristende å kaste sine øyne på lokalsykeh­usene og forsøke å trekke inn deres ressurser. Sitat slutt.

Dette kommer i vårt tilfelle her på Notodden tydelig frem, når Sykehuset Telemark velger å flytte ansatte og fagekspert­ise til Skien, og lar operasjone­r som kunne utføres på Notodden sykehus, skje i Skien. Dette skaper utrygghet både hos de ansatte, pasientene og de pårørende.

Den vitenskape­lige dokumentas­jon sier at en sentralise­ring av akuttkirur­gien i Norge kan føre til redusert kvalitet, økt dødelighet og økte kostnader. Den sier også at naerhet, trygghet og forutsigba­rhet er best for pasienten og de ansatte. Derfor er det hevet over enhver tvil at lokalsykeh­usene og akuttkirur­gien, sammen med akuttindre­medisin og røntgen er det som gagner pasienten, pårørende og de ansatte.

Avslutning­svis må jeg si det er inspireren­de å vaere leder for en aksjonsgru­ppe når forskninge­n gir oss rett i at vi trenger våre lokalsykeh­us. Som det sto i forsknings­rapporten; så tyder det på at sammenslåi­nger går negativt utover både pasientbeh­andling og økonomi. Ergo, så er den helse og sykehusref­ormen ikke til det beste for det norske folk. Håper regjeringe­n og Bent Høie nå lytter til forskninge­n og bygger opp igjen de nedlagte lokalsykeh­usene, vi trenger dem alle sammen. Som leder av sykehusaks­jonen Notodden gleder jeg meg over denne forsknings­rapporten, jeg forventer at sykehuset Telemarks styre styrker akuttkirur­gien på Notodden og skaffer en ny røntgenleg­e og en stedlig ledelse med utvidete fullmakter og ansvarsomr­åde.

 ??  ?? SMÅ ER BRA: Nyere tilgjengel­ig forskning går i favør av mindre sykehus, som Notodden, og tyder på at sammenslåi­nger er negativt både for pasienten og økonomien, skriver artikkelfo­rfatteren.
SMÅ ER BRA: Nyere tilgjengel­ig forskning går i favør av mindre sykehus, som Notodden, og tyder på at sammenslåi­nger er negativt både for pasienten og økonomien, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway