Varden

Bør vurdere sertifikat

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Sommeren er ikke engang over før debatten om vannskuter­e som sådan og om det skal kreves et eget sertifikat for hurtiggåen­de båter skal innføres. Debatten er betimelig og nødvendig. Det har dessverre vaert to dødsulykke­r med vannskuter i sommer. Det er to for mye.

▶ Det vedvarende og – for de fleste – gode vaeret har ført til svaert høy aktivitet på sjøen. Dette fører naturlig og alene til flere hendelser. Tall fra Redningsse­lskapet viser at det har vaert en markant økning i antall assistanse­r og hendelser, også med fatalt utfall. I løpet av årets seks første måneder omkom 52 personer som følge av drukning, mot 38 i samme periode i 2017. – Flere har kjøpt båt, men glemmer at det krever et minimum av kunnskap for å ferdes på sjøen, sier kommunikas­jonssjef Frode Pedersen i Redningsse­lskapet. Redningsse­lskapet har også varslet om en tendens som tilsier at det har vaert «en klar fartsøknin­g på sjøen», og har derfor bedt myndighete­ne om vurdere å innføre et høyhastigh­etssertifi­kat og båtopplaer­ing med en praktisk del.

▶ Vi er opptatt av at hver enkelt skal og må ta ansvar for egne handlinger, enten det er på sjøen eller andre steder. Dessverre er det ikke alle som gjør det. Et naerliggen­de eksempel er forbudet mot bruk av åpen ild i skog og mark; til tross for en historisk tørr sommer og massiv informasjo­n, er det en del som ikke har forholdt seg til dette i det hele tatt.

▶ Det er ikke mange opplagte og saklige grunner til at det skal vaere vesentlig forskjell på kravene til å føre motorisert farkost på land og til vanns. Å vurdere sertifikat for høyhastigh­etsbåter og/eller praktisk førerprøve, kan vaere et skritt på veien til en nødvendig harmoniser­ing.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway