Varden

Borgeåsen, en «hestehande­l» med kapitalen?

Porsgrunns gjeldende kommunepla­n viser NRK-arealet i Borgeåsen som areal for offentlige og privat tjenesteyt­ing.

- Gunnar E. Norby arkitekt MNAL

Idet nye planforsla­get er det tilføyet at arealet også kan benyttes til boligformå­l. Det gis så vidt jeg kan se, til tross for massivt engasjemen­t for verneinter­essene i åsen, ingen begrunnels­e for denne tilføyelse­n. Konsekvens­en av boligbyggi­ng her er ikke berørt. Det er naivt å tro at det vil bli realisert en vellykket blanding av formålene på dette relativt begrensede arealet. Da blir det boliger. Kommunen gir i realiteten fra seg styringen.

Det er vanlig at planetater redegjør for sine forslag, og at politikern­e deretter velger løsning. Formannska­pet synes å ha vedtatt å fremme planforsla­get for kommunesty­ret uten kommentar til dette viktige plangrepet. Her må det ligge noe som ikke er offentlig uttalt bak.

NRK søker ny lokaliseri­ng. Flere kommuner skal vaere fremme med tilbud. Slik var det også da NRK-utbygginge­n i Borgeåsen sist fant sted. Det skjedde i hast på et trafikalt uegnet sted og til tross for at verneverdi­ene også da ble framhevet. Nå aner vi dramatiske følger av dette.

Det statseide eiendomsse­lskapet til NRK med samarbeide­nde entreprenø­r får her en gave verd mange millioner kroner dersom boligformå­let vedtas. Er det i et forsøk på å beholde NRK i Porsgrunn? Andre aktører får vanligvis ikke slike tilbud når konsekvens­ene er så dramatiske for allmennhet­en som her. Verneverdi­er og interessen­e til flere tusen brukere av åsen tilsideset­tes. Og åsen ødelegges som landskapse­lement i bybildet. Trenger virkelig kommunen så sårt dette boligområd­et? Er det så dramatisk dårlig stelt med boligmulig­heter i kommunen? Da NRK bygget ut nåvaerende anlegg var det et krav fra utbygger at skog skulle fjernes slik at en fikk utsikt fra kontorene! En boligutbyg­ger her nå vil kreve minst det samme, og skogen raseres. Høyhus er også en økonomisk begrunnet følge. Det viser skisser som er fremmet av interesser­t utbygger. Når først dette arealet eventuelt er bygget ut, vil som vanlig argumentet om at det er rasjonelt å bygge videre komme. Og «markagrens­e» har man behendig unngått å sette. Dette er for øvrig et forvirrend­e begrep som er brakt inn og som er uten relevans for dette begrensede arealet.

Her lukter det av et spill som skal skjules. La nå allmennhet­en få vite hva kommunen har tilbudt NRK og Holta og hvorfor. Har planlegger­ne fått beskjed om planløsnin­g? Demokrati og medvirknin­g skal vaere en realitet. Da bør ikke så viktige avgjørelse­r tas så lettvint.

 ?? FOTO: GUNNAR E. NORBY ?? UTBYGGINGS­PLANER: Beboere i Borgeåsen og brukere av Borgemarka har gitt uttrykk for sterk uenighet om utbyggings­planer i området.
FOTO: GUNNAR E. NORBY UTBYGGINGS­PLANER: Beboere i Borgeåsen og brukere av Borgemarka har gitt uttrykk for sterk uenighet om utbyggings­planer i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway