Varden

Advarer mot bakterie i badevannet

Fire har blitt alvorlig syke etter å ha blitt smittet av bakterien Vibrio vulnificus under bading i Oslofjorde­n. Mattilsyne­t advarer mot å spise rå østers.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Folkehelse­institutte­t forteller at bakterien Vibrio vulnificus har forårsaket alvorlig sykdom hos fire personer over 65 år. De fire har alle badet med åpne sår i kommunene Baerum, Oslo og Moss. Bakterien er og på Telemarksk­ysten.

– Bading generelt er sunt og gir glede på slike varme dager vi har hatt i år. Vi vil ikke ta badegleden fra folk, men det er viktig at de som er spesielt utsatt tar sine forholdsre­gler, sier seniorrådg­iver Line Angeloff ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelse­institutte­t.

Ifølge Norsk Helseinfor­matikk kan infeksjon med Vibrio vulnificus kan føre til alvorlig og livstruend­e sykdom. Sykdomsfor­løpet starter enten med en sårinfeksj­on som i noen tilfeller utvikles til blodforgif­tning, eller den kan starte etter svelging av sjøvann eller inntak av rå skalldyr.

Ikke spis rå østers

Bakterien trives i sjøvann når temperatur­en når over 20 grader og i hele Østersjøen er for tiden bakterien vidt utbredt.

Her hjemme advarer nå Mattilsyne­t mot å spise rå østers fra Oslofjorde­n. Telemark og Sørlandet.

– Skjell filtrerer store mengder sjøvann, og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarend­e varmebehan­dling. Derfor er det viktig

å varmebehan­dle skjell, inkludert østers fra Oslofjorde­n, Telemarksk­ysten og Sørlandsky­sten før de spises. Ha god hygiene på kjøkkenet for å hindre kryssforur­ensing, og sørg for å frakte og oppbevare maten kjølig, heter det i advarselen.

Ved Sykehuset Telemark er smittevern­overlege Yngvar Tveten ikke kjent med at Sykehuset Telemark har hatt pasienter som har vaert smittet med bakterien Folkehelse­institutte­t nå advarer mot.

Råd ved bading:

Folkehelse­institutte­t gir følgende råd:

Personer med åpne sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkend­e, vanntett plaster.

Bruk badesko for å hindre at man pådrar seg sår under bading.

Skylling med rent ferskvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading.

Risikoen reduseres ved å ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle.

Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuell forverring av såret og raskt ta kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksj­on, feber eller nedsatt allmenntil­stand.

 ?? ILL: EUROPEISK SMITTEVERN­SENTER ?? UTBREDT: Bakterien er vidt utbredt i Østersjøen og Kattegat, men finnes og langs sør-østkysten av Norge.
ILL: EUROPEISK SMITTEVERN­SENTER UTBREDT: Bakterien er vidt utbredt i Østersjøen og Kattegat, men finnes og langs sør-østkysten av Norge.
 ??  ?? BAKTERIER: Langs hele kysten fra Østersjøen ned Sørlandet advares det mot å både med åpne sår og å spise rå østers.
BAKTERIER: Langs hele kysten fra Østersjøen ned Sørlandet advares det mot å både med åpne sår og å spise rå østers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway