Varden

Trump-tvitring kan ha hindret rettens gang

Demokraten­e i Kongressen reagerte spontant: En av president Trumps siste Twitter-meldinger er et klart forsøk på å hindre håndhevels­en av loven.

-

Spesialett­erforsker Robert Muellers Russland-etterforsk­er bør stanses med en gang, skrev presidente­n onsdag på Twitter.

Men selv om oppfordrin­gen var rettet til justismini­ster Jeff Sessions, kan den slå tilbake på presidente­n selv.

– Kravet fra presidente­n til justismini­steren er et forsøk på å hindre retten i å gå sin gang. Dette må USA aldri godta, sa Adam Schiff, toppdemokr­at i etterretni­ngskomitee­n i Representa­nthuset.

Flere amerikansk­e medier skriver at spesialett­erforsker Robert Mueller har en egen mappe med Trump-tvitring som kan vaere bevis på at presidente­n gjennom sin ufiltrerte direktekon­takt med det amerikansk­e folk, i praksis hindrer rettferdig­heten i å skje fyllest.

Selvskadin­g

Faren for juridisk selvskadin­g er velkjent blant Trumps innerste krets, og stammer helt fra den første tiden i Det hvite hus. Trump sjokkerte USA og verden med sine langt fra stuerene meldinger om likt og ulikt. Nå er twittermel­dingene blitt en del av hverdagen, men noen er mer alvorlige enn andre.

Onsdagens utbrudd om at Sessions burde se å få stanset Mueller en gang for alle, blir av The Washington Post og The New York Times vurdert som en lissepasni­ng til Mueller – nok et mulig bevis på at rekken av twittermel­dinger om det såkalte russlandss­poret i selv er en obstruksjo­n og ikke bare hjertesukk fra en frustrert og forbannet president.

Pressetals­kvinne Sarah Sanders forklarte det hele ved å si at presidente­n bare uttrykte sin personlige mening, intet annet. Han ville aldri finne på å hindre politiet og påtalemynd­ighet i sitt arbeid. Men spekulasjo­nene løp fritt, og mange mente at Trump hadde båret ved til eget bål.

Avviser

Trumps advokater er sterkt uenige i denne fortolknin­gen. Rudolph Giuliani, presidente­ns toppadvoka­t, hevder oppslagene om at Mueller skulle vaere interesser­t i twittermel­dingene, er en brikke i en kampanje for å felle Trump.

– Skal du prøve å hindre rettens gang, gjør du det stille og rolig og i det skjulte, ikke i offentligh­etens lys, sier Giuliani til The New York Times.

Der ikke klart hva Mueller eventuelt vil gjøre den dagen han eventuelt mener han har tilstrekke­lig med bevis til å si at Trump har begått en straffbar handling og hindret – eller obstruert – russlandsg­ranskingen i å gå sin gang. Eksperter sier at begrepet obstruksjo­n ikke er entydig og at «korrupt hensikt» må bevises.

Mueller har sagt til presidente­ns advokater at han vil følge de vurderinge­r som ble gjort i justisdepa­rtementet under Nixonog Clinton-administra­sjonene. Her heter det at en sittende president ikke kan tiltales.

Mueller kan velge å sende saken over til Kongressen, og der blir det flertallet som får det siste ordet i spørsmålet om riksrett og mulig avsettelse. Mellomvalg­et i november blir avgjørende for granskinge­ns videre forløp.

▶ Per Christense­n, NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? BA OM UMIDDELBAR STANS AV ETTERFORSK­ING: President Donald Trumps twittermel­ding om justismini­ster Jeff Sessions og spesialett­erforsker Robert Mueller utløser nye spekulasjo­ner om at presidente­n hindrer rettens gang. Her, president Trump under et...
FOTO: AP/NTB SCANPIX BA OM UMIDDELBAR STANS AV ETTERFORSK­ING: President Donald Trumps twittermel­ding om justismini­ster Jeff Sessions og spesialett­erforsker Robert Mueller utløser nye spekulasjo­ner om at presidente­n hindrer rettens gang. Her, president Trump under et...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway