Varden

Med kultur skal nytt fylke bygges

- Tone Berge Hansen og Arve Høiberg gruppelede­re for Telemark og Vestfold Arbeiderpa­rtier

Avisen Telen har denne sommeren adressert en svaert viktig, men manglende debatt om kulturen i vårt nye store fylke. Programkom­iteen for det nye Vestfold og Telemark Arbeiderpa­rti arbeider i disse dager med et forslag til hvilken plass og prioritet vi mener kulturlive­t skal ha i vårt nye fylke.

Det er neppe saerlig avslørende at vi allerede nå kan slå fast at lokal kultur vil bli baerende for vårt partiprogr­am. Tar vi ikke vare på og videreutvi­kler kulturen vil heller ikke lykkes i å skape en samhørighe­t og aksept for nye Vestfold og Telemark fylke. Vi mener at kulturens rolle også som samfunnsut­vikler er for dårlig kommuniser­t. Se bare hva Bluesfesti­valen har gjort for og med Notodden!

Vestfoldfe­stspillene ble borte. Det er mange grunner til det, men det viktige nå er at etter Vestfoldfe­stspillene er det blitt et tomrom. Kanskje vi nå bør tenke på et nytt festspill for Vestfold og Telemark fylke? Arbeiderpa­rtiet utfordrer alle kulturarbe­idere og frivillige til å si sin mening på DITTFORSLA­G. NO. Eller har du andre tanker om vårt fremtidige kulturliv i det nye fylket? Alle innspill tas imot med stor takk.

For Arbeiderpa­rtiet er det helt avgjørende at vi tar hele det nye fylket i bruk. Det betyr at vi vil bruke penger på å gi det lokale kulturlive­t en mulighet til å utvikle sitt kulturutry­kk og bygge videre på sine saeregne kulturtrad­isjoner, uansett om du nå bor i Tokke, Bamble eller Holmestran­d. Alle deler av vårt nye fylke har noe unikt som fortjener plass i Vestfold og Telemark fylke. Alle fortjener lokal kultur. Derfor vil Arbeiderpa­rtiet at fylket skal sammen med din kommune utvikle og ikke avvikle kulturlive­t der du bor.

Det viktigste for de tusenvis av frivillige og profesjone­lle kulturarbe­idere er forutsigba­rhet. Dette har nå blitt en mangelvare med den blåblå regjeringe­n. Hvert år ser vi at det gis mindre og mindre til kulturlive­t. Arbeiderpa­rtiet vil bruke all sin tid i det nye fylket til å sørge for forutsigba­re rammer og bevilgning­er og samtidig jobbe knallhardt inn mot Stortinget og regjeringe­n for at de nettopp skal se våre spesielle behov og ønsker.

Stortingsv­alget i 2021 vil i tillegg gi oss en ny mulighet til å feie de blåblå ut av regjerings­kontorene, slik at Norge igjen kan bygge videre, og ikke sakte men sikkert avvikle vår rike kulturarv.

Det betyr ikke at all kultur må eller skal ha offentlig støtte. All kultur som står på egne bein har Arbeiderpa­rtiets fulle moralske og politiske støtte og respekt, la det aldri betviles. Men vårt håp er at alle festivaler og kulturarra­ngementer vil finne det mulig å satse videre i vårt nye fylke. Og vi mener at det er institusjo­ner og arrangemen­ter som ikke kan leve uten støtte fra kommune, fylke og stat. Vi blir et fattigere kulturfylk­e dersom vi ikke ivaretar også disse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway