Varden

Blikra øker underskudd­et

- Kommunesty­rerepr. Kragerø Frp, politisk nestleder Vestfold og Telemark Frp

Ordfører Jone Blikra fra Arbeiderpa­rtiet gjør i sommervarm­en en solid jobb med å øke underskudd­et i kommunens økonomi.

Skal vi tro avisene bruker han sommerfull­makten til å stoppe en administra­tiv kontraktsi­nngåelse etter fullført anbudsrund­e for levering av varmmat til Marienlyst sykehjem. Budsjettpr­ognosen viser at Kragerø kommune går mot et underskudd på 21 millioner for 2018 har Kragerø Blad Vestmar skrevet om tidligere.

Hva gjør så ordføreren i denne økonomiske situasjone­n? Jo de politiske partiene Ap, SV, Rødt og Miljøparti­et ønsker å øke underskudd­et ved å stanse inngåelse av en kontrakt med Matvarehus­et AS, som hadde det rimeligste tilbudet. Blikra argumenter­er i avisen Kragerø Blad Vestmar for at kommunen skal selv stå for produksjon­en av mat som grunn for kanselleri­ngen.

Jeg vet nesten ikke om jeg skal le eller gråte. Ordføreren har åpenbart ikke kunnskaper om regelverke­t for offentlige anskaffels­er eller kostnader ved å produsere så små mengder mat i egenregi. Ser vi på de innkomne tilbudene på varmmatlev­eransen er prisforskj­ellen pr. år på vel 1,9 millioner kroner.

Sagt på en annen måte koster det 5.200 kroner pr. dag ekstra for maten, inkludert levering. Noen politikere tror åpenbart på «småskalafo­rdeler» ved å drive ting selv. Kommunens politiske ledelse har et ideologisk ønske om at mest mulig skal drives i kommunens egenregi. Søppeltømm­ing, sprengning og graving av grøfter, septiktank­tømming og nå et lite kjøkken. Med kommunale pensjonsko­stnader kan Jone Blikra sitt «smådriftkj­økken» etter min mening umulig bli rimeligere enn det dyreste tilbudet kommunen fikk i konkurrans­en om varmmatlev­eringen. Det må jo også investeres i et kjøkken for å produsere maten, men lånegjelda er jo allerede skyhøy, så litt til gjør vel ingenting Jone?

Ordfører inviterer til «matomkamp» og sier i avisen at «vi er klar over at dette kan utløse krav om erstatning». Ja det er riktig. Erstatning til firmaet som har vunnet en konkurrans­e basert på norsk lov og forskrift som ordføreren ønsker å avlyse på bakgrunn av miljø og kortreist mat.

Tar firmaet saken til klageorgan­et for offentlige anskaffels­er (KOFA) vanker det i tillegg til erstatning et straffegeb­yr på inntil 15 prosent av kontraktsv­erdiene for urettmessi­g avlysning av konkurrans­en. Regningen kan bli på 412.000, men det gjør vel ingenting om Jone & co øker underskudd­et med litt til. Det er jo bare å sende regningen til kommunens husstander og hytter i form av økt eiendomssk­att.

Argumentet om miljø for å avlyse konkurrans­en er feilaktig. I anbudsprot­okollen kommer dette klart frem. Kriteriene er miljøvennl­ig kjøkken, andel økologisk mat, avfallsmin­imering, svinn og avfallshån­dtering. Matvarehus­et AS vinner soleklart med 10 poeng mot 4. Miljøkrite­riet innebaerer langt mer enn transport av mat. Lokale arbeidspla­sser er et godt argument, men det er lite troverdig når kommunens politiske ledelse er mest opptatt av å drive «mest mulig» i egenregi fremfor å kjøpe tjenester fra lokalt naeringsli­v som kan understøtt­e vekst i bedriftene.

Thorleif Fluer Vikre

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? STRID OM VARMMAT: Artikkelfo­rfatteren kritiserer ordfører Jone Blikra for at anbudsrund­en om levering av varmmat til Marienlyst sykehjem stoppes.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX STRID OM VARMMAT: Artikkelfo­rfatteren kritiserer ordfører Jone Blikra for at anbudsrund­en om levering av varmmat til Marienlyst sykehjem stoppes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway