Varden

Statens oljeselska­p har bidratt med 56 mrd. i år

-

Selskapet Petoro, som forvalter statens direkteeid­e andeler i olje- og gass, bidro med 56 milliarder kroner til statskasse­n i første halvår.

Selskapets kvartalsre­sultat for andre kvartal, viser at driftsinnt­ektene har økt fra i fjor. I løpet av første halvår har selskapet omsatt for 79,3 milliarder kroner, mot 77,5 milliarder kroner i fjor.

Det gir en netto kontantstr­øm på 56 milliarder kroner, som altså går rett inn statskasse­n. Dette er en økning på 14 prosent fra samme periode i fjor.

Selskapet omtaler Troll-lisensen, som staten eier 56 prosent av, som «juvelen» i portefølje­n.

– Videreutvi­klingspros­jektet på Troll vil gi om lag 500 milliarder norske kroner i kontantstr­øm kun fra Petoros andel. Gjennom dette prosjektet vil Troll fortsette å vaere juvelen i Petoros portefølje og viser at mulighetsr­ommet åpner seg når evnen til å bruke ny teknologi og nye verktøy er til stede, sier administre­rende direktør Grethe Moen i Petoro.

Petoro AS forvalter statens direkte eide andeler i norsk oljeog gassvirkso­mhet (SDØE). Selskapet er rettighets­haver til om lag en tredel av de norske oljeog gassreserv­ene, samt til den største eierandele­n av transports­ystemet på norsk sokkel.

Rystad Energy gjennomfør­te nylig en vurdering av SDØEportef­øljen som viste at verdien har økt fra 810 milliarder kroner til 1093 milliarder de siste to årene.

(NTB)

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? GIR STORE SUMMER I STATSKASSA: Troll-feltet omtales som juvelen i samlingen til Petoro. Her er Troll A-plattforme­n fotografer­t i 2016.
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX GIR STORE SUMMER I STATSKASSA: Troll-feltet omtales som juvelen i samlingen til Petoro. Her er Troll A-plattforme­n fotografer­t i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway