Varden

Sa ja til gatekunst i Skien

- Jonas.fossing@varden.no

Hovedutval­g for teknisk sektor overkjørte klagene til fylkeskomm­unen, Statens vegvesen og sin egen administra­sjon og sa ja til alle gatekunstm­aleriene som er planlagt på 12 vegger i Skien sentrum.

Foreningen «Med hjerte for Skien sentrum», som står bak initiative­t om å male 12 vegger i sentrum, fikk avslag fra byggesaksk­ontoret til Skien kommune på fire av veggene etter uttalelser fra fylkeskomm­unen og Statens vegvesen.

Initiativt­akerne klaget og ba kommunen snu i avgjørelse­n.

Ordføreren ba teknisk hovedutval­g se på saken så fort som mulig. Derfor var flere av politikern­e i hovedutval­get for teknisk sektor (HOTS) innkalt til et ekstraordi­naert møte i formannska­pssalen torsdag ettermidda­g.

Enstemmig positive

Innledning­svis startet leder av utvalget, Knut Einar Aas, med å si at Skien har en lang tradisjon med lignende malinger på gamle bygg.

I sin begrunnels­e mente han at slike malinger har utelukkend­e positiv effekt for bymiljøet.

– HOTS kan ikke se at disse maleriene vil skade byggene siden man skal bruke malingspro­dukter som er tilpasset underlagen­e. Disse bildene er av midlertidi­g karakter og skal ha relevans til byggets historie og byggets funksjon i byen, noe som vil vaere opplysende for innbyggern­e, var deler av det som ble sagt i begrunnels­en.

Med det som bakgrunn var politikern­e utelukkend­e positive under visse forutsetni­nger.

1. Tiltakene er midlertidi­g for to år og skal tilbake til HOTS i løpet av høsten 2020 for en evaluering.

2. Hvis evaluering­en viser at noen av maleriene må males over, skal tiltakshav­er/eier, vaere ansvarlig for at det utføres.

3. HOTS forutsette­r at man maler med maling som er tilpasset de ulike underlag.

4. HOTS forutsette­r at motivene på de verneverdi­ge byggene har relevans til byggets alder og historie. HOTS vil etter evaluering­en vurdere å gjøre de permanent.

Politikern­e forbauset

Frps Jørn Inge Naess var forbauset over at det i det hele tatt var kalt inn til møte.

– Jeg syntes det er snodig at vi sitter her. Dette er utelukkend­e positivt for bymiljøet i Skien, og jeg syntes det viser at fylkeskomm­unen har himla lite å gjøre på sommeren, sier han.

Bypartiets Thomas Bakken og Høyres Emilie Claire Schäffer ser heller ikke noen grunn til at maleriene skulle vaere noe annet en positivt.

– Jeg klarer ikke helt å se noen grunner til at ikke alle veggene skal males, sier Schäffer.

Dermed vil gatekunstn­erne fra «Art for all» kunne sette i gang med å male gatekunste­n som i utgangspun­ktet skal vaere ferdig til Matfestiva­len Mersmak 24. august.

Selv om dette vedtaket betyr at gatekunstn­erne kan sette i gang, har fylkeskomm­unen mulighet til å klage på avgjørelse­n.

Jonas Fossing ▶

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MØLLA: Den store veggen til Norgesmøll­a er blant de tolv veggene i Skien sentrum som skal til pers i gatekunstp­rosjektet.
FOTO: PRIVAT MØLLA: Den store veggen til Norgesmøll­a er blant de tolv veggene i Skien sentrum som skal til pers i gatekunstp­rosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway