Varden

Elgen måtte avlives

- ▶ PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Tord Samdal (KrF) vil blåse liv i forslaget om en førerløs ferje over elva, dersom prisen på den planlagte brua sprekker.

– En god idé, sier Hege Skilbred som driver restaurant­en Michel Seylmages Hus ved Rådhusplas­sen. Hun og gjestene vil få ei bru midt i glaninga, hvis det politiske flertallet­s planer blir realisert.

– En ferje virker veldig koselig, noe fint å se på. Vi har allerede fått sikten forstyrret andre veien av øya i elva. Ei bru vil vaere veldig dominerend­e, sier hun.

–Dessuten vil det vel bli mye billigere enn ei bru. Det kan da ikke koste så mye.

Skrotet planer

En førerløs, elektrisk ferje er naermest blitt teknologis­k barnemat etter iherdig forsking blant annet ved NTNU i Trondheim. Gruppelede­r for KrF i bystyret, Tord Samdal, har lenge vaert på hogget. Men et ferjealter­nativ er tidlig blitt skrotet av både kommunens administra­sjon og av et politisk flertall.

I juli ble det vedtatt å gå videre med planene om ei bru med en makspris på 96 millioner kroner. Blir det dyrere enn det, må politikern­e enten dra kredittkor­tet eller gå inn i tenkebokse­n og komme opp med en bedre plan.

Samdal ga i bystyret opp å få noe annet enn en sykkelbru over elva, men vil ikke glemme ferja helt.

– Jeg synes i utgangspun­ktet 96 millioner er veldig mye å bruke på en gang- og sykkelbru. Derfor satt det langt inne på stemme for denne. Hvis den blir dyrere vil jeg foreslå å blåse liv i ferjeforsl­aget, sier han.Uansett mener Samdal at det bør vaere mulig å etablere en ferjeforbi­ndelse et annet sted i elva.

– En ferje fra Porselensm­useet til sjøfartsmu­seet vil også vaere smart. Dette vil også passe godt med profilen på Vitensente­ret og sørge for mer liv i den delen av byen, sier han.

Har kommet langt

Varden skrev om planer om førerløs ferje for et par år siden. Da sa førsteaman­uensis Egil Eide:

– Teknologis­k går det an å styre ferja med høypresisj­ons GPS-systemer som kan manøvrere på centimeter­en. Og vi har fått demonstrer­t at ferja kan legge trygt til kai. Vi har dessuten kommet langt med styringssy­stemer som unngår kollisjon med kryssende fartøy.

 ?? BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? GOD IDE: Hege Skilbred vil heller ha ferje enn bru over elva, slik Tord Samdal foreslår (innfelt) .
BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M GOD IDE: Hege Skilbred vil heller ha ferje enn bru over elva, slik Tord Samdal foreslår (innfelt) .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway