Varden

Rekordtidl­ig moden mais

På Hoppestad var de første maiskolben­e modne 25. juli. Det er en måned tidligere enn vanlig.

- Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Maisdyrker Erik Aas på Hoppestad i Skien tilbyr i sommer moden mais en måned tidligere enn vanlig.

Mens de fleste innen landbruket fortviler kan ekteparet Unni og Erik Aas allerede nå starte innhøsting­en.

– Vi fikk ikke sådd før 8. mai. Det var en uke senere enn tidligere på grunn av regn. Etter det har solen skint. Kornene spirte raskt og da vi høstet de første kolbene var det bare gått 55 dager fra såing, forteller Aas. Gjennom de 32 årene de har dyrket mais har maisen trengt 75 dager for å bli høstingskl­ar.

Klart for selvplukk

Innhøsting­en står kjøperne for selv og selvplukk startet fredag. Fra den 17 dekar store åkeren blir det rundt fire tonn mais årlig.

– Hit kommer barna og drar med seg foreldrene inn i åkeren. «Hvor er maisen?» spør barna straks de kommer hit, forteller Aas. Han er selv laerer og mener det er bra for barna å vaere med å høste mat til eget bruk.

– De ser hvor maten kommer fra og i tillegg er den rask å høste.

Ingen grilling

Selv liker Erik Aas maisen grillet. Tidligere har besøkende kunnet grille nyplukket mais hos Hoppestad Mais.

– Selv om vi ligger ved elva og det er ganske fuktig, her må vi droppe grilling. Vi har laget en liten natursti for dem som vil få litt mer kunnskap om både mais og naerområde­ne for å ha en ekstra aktivitet her.

Mais er verdens største kornart og utgjør 40 prosent av verdens kornproduk­sjon. Varianten på Hoppestad er en sukkermais som brukes som en grønnsak. Den kalles Ruthsbomai­s.

– Navnet kommer fra Sverige der han som introduser­te denne maisen kommer fra. Selv ble jeg «vervet» for 32 år siden, forteller den nå 60-årige Erik Aas.

Mange var skeptiske

– Jeg hadde bare smakt hermetiser­t mais og var skeptisk. Jeg fikk med meg fem frosne kolber fra et møte. Disse kokte jeg og ble overrasket over den gode smaken. Da gikk jeg rett til telefonen og tok opp bestilling, minnes han.

Da den unge gårdbruker­en ville satse på mais var det mange som var skeptiske. Mais var en sjeldenhet i åkeren.

– I år vannet vi to ganger med ca. 30 millimeter hver gang. Åkeren står omtrent en halvmeter lavere enn vanlig, men avlingen blir like god som vanlig, sier Aas.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? MODNE: Erik Aas viser fram et knippe maiskolber som takket vaere en solrik sommer ble modne på 55 dager.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN MODNE: Erik Aas viser fram et knippe maiskolber som takket vaere en solrik sommer ble modne på 55 dager.
 ??  ?? STØRST: Mais er en gressart og størst av kornslagen­e. I år er åkeren omtrent en halvmeter lavere enn vanlig men avlingen like god.
STØRST: Mais er en gressart og størst av kornslagen­e. I år er åkeren omtrent en halvmeter lavere enn vanlig men avlingen like god.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway