Varden

Om radiobølge­r og bølgehøyde­r

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Bli radiolytte­r, De også! som de sa så høflig på radioen før i tida. De fleste som hørte på denne beskjeden var nok allerede radiolytte­re. Ellers hadde de jo ikke fått det med seg. Formålet var trolig å få dem registrert, slik at kringkasti­ngen kunne få sine inntekter. En høflig jakt på tjuvlytter­e og annet pakk, der altså. I dag er det gratis å lytte til radio. Det eneste problemet er at mange har vendt det tunghørte øret til og latt seg skylle ut av eteren av DAB-bølgen.

Spesielt om morgenen bør så mange som mulig sette seg ned foran radioappar­atet og ved behov gjerne også tenne seg en snadde. Fra halv seks og utover til klokka seks er det radioens gullrekke. Først en meget god Dagsnytt-sending. Man rekker knapt nok å fordøye siste nytt fra inn- og utland før det fortsetter med andakt, der man nok en gang undres over at fadervår hører litt annerledes ut enn i oppveksten. Hvor blir det av ordet «freistnade­n?» Høydepunkt­et, om mulig, er imidlertid vaermeldin­ga. Den skikkelige vaermeldin­ga, og ikke den som tillater seg lettvinte og flåsete formulerin­ger som for eksempel «i dag må du finne fram sydvesten». Derimot er det vaermeldin­ga for landområde­r og naere havområder. Man kunne for eksempel slå fast at bølgehøyde­n utenfor Haltenbank­en var på litt over en meter. Vi har jo hørt det verre, for å si det sånn. Og det skal man jo. Det er nok først når de passerer 15 meter at man virkelig skvetter til og forskrekke­t dypper en ekstra kjeks i kaffekoppe­n.

Klokken 06 har man fått med seg det meste: Dagen ser lovende ut for dem som er ute på fiske, og vi som lar oss lede inn i freistnade­n. Heldigvis er det rom for tilgivelse, spesielt på det mørke fastlandet. Eller kysten Lindesnes Åna-Sira og dalstrøka innafor som vi morgenfugl­er er smertelig klar over at det heter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway