Varden

Flere ble arbeidsled­ige i juli måned

-

Tallet på arbeidsled­ige økte med 2.900 personer fra juni til juli, ifølge sesongjust­erte tall fra Nav. I sin omtale av statistikk­enskriver imidlertid Nav at arbeidsled­ighetstall­ene ble hentet ut en uke senere i juli i år enn i fjor.

– Siden antallet arbeidsled­ige alltid øker på denne tiden av året, bidrar dette til at ledighetst­allet blir høyere, heter det i teksten.

I tillegg har Nav innført nye rutiner hvor det sendes SMS til ledige om at de må huske å sende inn meldekort dersom de fortsatt skal vaere registrert.

– Liten økning

Arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng (bildet) forklarer endringene i ledighetst­allene slik:

– Den store økningen i ledigheten fra juni til juli i år skyldes etter Navs vurdering i stor grad at tallene hentes ut en uke senere enn i fjor i kombinasjo­n med ny SMS-påminning til ledige. Om man justerer for disse forholdene, anslår vi at det kun var en liten økning i ledigheten i juli, sier hun.

Nedgang fra i fjor

Hvis man sammenlign­er med situasjone­n i juli i fjor, har det blitt 900 faerre arbeidsled­ige her til lands. Ledigheten har dermed gått ned fra 2,8 prosent av arbeidssty­rken til 2,5 prosent.

– Ledigheten har falt mest for personer med bakgrunn fra ingeniørog IKT-fag og industriar­beid det siste året, med en nedgang på henholdsvi­s 29 og 20 prosent sammenlign­et med juli i fjor. Ved utgangen av juli var ledigheten lavest innen akademiske yrker med 1,1 prosent av arbeidssty­rken, mens den var høyest innen barne- og ungdomsarb­eid med 5,4 prosent. Innen barne- og ungdomsarb­eid er ledigheten ofte på sitt høyeste om sommeren, skriver NAV.

Sammenlign­er man med fjoråret, er ledigheten lavere i de fleste fylker. Størst har nedgangen vaert i Rogaland (-26 prosent) og Vest-Agder (-16 prosent).

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway