Varden

Hele Norges matmor

Ingrid Espelid Hovig er død, 94 år gammel. I over 30 år ledet hun Fjernsynsk­jøkkenet i NRK.

- ▶

▶ Gyldendal forlag bekrefter dødsfallet overfor NRK.

Hovig ledet Fjernsynsk­jøkkenet på kanalen fra 1965 og i over 30 år. Hun påvirket flere generasjon­er nordmenn, både kvinner og menn, til selv å lage sunn og god hverdagsma­t hjemme på kjøkkenet.

I løpet av karrieren har hun også skrevet og bidratt til over 60 kokebøker, og fikk en rekke priser og utmerkelse­r for sitt arbeid. Blant annet ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1994.

– Jeg er så veldig takknemlig for all den fine responsen jeg har fått og fremdeles får på min vei gjennom livet, men det er en tid for alt – og nå er min tid i rampelyset over, sa Ingrid Espelid Hovig via forleggere­n Lars Røtterud i et intervju med Dagbladeti forbindels­e med 93-årsdagen i 2017.

En inspirator

– Ingrid Espelid Hovig har vaert en inspirator for veldig mange. Gjennom tiår i Fjernsynsk­jøkkenet laerte hun det norske folk å lage god og sunn mat. Hun har gitt oss kunnskap om sammenheng­en mellom et sunt kosthold og god helse, men det viktigste er at hun har vist oss gleden ved å lage mat. At det å lage sunn og god mat er noe alle kan klare, sa helseminis­ter Bent Høie (H) under en festlunsj regjeringe­n holdt da Hovig fylte 90 år i 2014.

Flere av landets stjernekok­ker opp gjennom årene har hyllet «matmoren» for hennes rolle. I mange år arbeidet hun også tett med ernaerings­professor Kaare Norum.

Ingrid Espelid Hovig sa selv at hennes hjertesak var å få folk til å spise sunt og godt, at barn skulle spise frokost før de gikk på skolen og at matlaging også skulle ha en viktig plass i skolen.

I mange sammenheng­er stilte hun raust opp, også i årene etter at hun hadde trukket seg tilbake fra de regelmessi­ge tvsendinge­ne. Hun var godt oppi 80-årene da hun frontet kampanjen «Hjerterdam­er» som satte søkelyset på den økende forekomste­n av hjerte- og karsykdomm­er for kvinner.

Lite satsing på heimkunnsk­ap

Hovig uttrykte bekymring for at sviktende kunnskaper og for lite satsing på heimkunnsk­ap i skolen førte til økt forbruk av kjapp og usunn mat, også blant kvinner i yrkeslivet.

– Jeg vil oppfordre myndighete­ne til igjen å styrke opplaering i matlaging. Det har dessverre blitt en reduksjon i heimkunnsk­apsfaget, og dette tror jeg vi må ta alvorlig. Det er ikke farlig å snu – nå må vi snu og komme tilbake til at alle må kunne laere å lage sin egen mat, sa Hovig til myndighete­ne.

Så lenge hun kunne det, var hun også selv opptatt av å lage middag hver dag.

 ?? FOTO: VEGARD GRØTT, NTB SCANPIX ?? HEDRET: Regjeringe­n og helseminis­ter Bent Høie feiret Ingrid Espelid Hovigs 90-årsdag i 2014.
FOTO: VEGARD GRØTT, NTB SCANPIX HEDRET: Regjeringe­n og helseminis­ter Bent Høie feiret Ingrid Espelid Hovigs 90-årsdag i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway