Varden

Ikke helt som planlagt

Når en statsminis­ter eller statsråd kommer på besøk for å snakke om én ting, sørger tilgjengel­igheten for at media heller vil snakke om helt andre ting.

- Tekst og foto: Fredrik Nordahl

▶ Når toppolitik­ere reiser på tur, er det gjerne med et bestemt mål for øye. Virkelighe­ten kan imidlertid bli ganske annerledes.

Norway Cup denne uka: Ekebergsle­tta i Oslo er full av fotballspi­llere fra hele verden. Statsminis­ter Erna Solberg er invitert og stiller selvsagt opp. Pressen flokker seg rundt henne i det hun ankommer, men ingen av journalist­ene vil snakke med henne om fotball. Denne dagen er fiskerimin­ister Per Sandbergs tur til Iran TV-, nett-, radio- og avisjourna­listene vil spørre statsminis­teren om.

Skien noen timer senere:

Solberg lander i helikopter på Geiterygge­n i Skien. I to andre helikoptre følger justismini­ster Tor Mikkel Wara, sammen med noen journalist­er fra VG, TV2 og NTB. De har ikke fått alle Sandberg-svarene de ønsker. Inne i et varmt avgangsrom på den nedlagte flyplassen sitter brannmanns­kap, folk fra sivilforsv­aret, noen lokalpolit­ikere, piloter fra flyklubben og skogeiere. Samtlige sitter og venter på å få takk og heder og aere fra Norges øverste politiske sjef.

– Innsatsen deres har vaert uvurderlig, sier Solberg.

Etterpå sluses alle ut ved rullebanen der brannbiler er linet opp for gode fotomotiv, og journalist­ene får sine få tilmålte minutter med statsminis­teren. Oslo-redaksjone­ne er fortsatt ikke ferdige med Sandberg-saken, og fortsetter å spørre Solberg om saken. NRK spør imidlertid litt om brann, mens Varden og Telemarksa­visa heller vil snakke om deponisake­n i Brevik.

– Dette er helt typisk i Norge, sier Sindre Beyer som kjenner hverdagen til toppolitik­erne fra innsiden.

Porsgrunns­mannen var tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­gs naermeste rådgiver. Beyer vet alt om hvordan det er å komme på besøk et sted med et såkalt PR-opplegg, for så å oppleve at få eller ingen er interesser­t i å mediedekke det de selv hadde ønsket.

– Dagen kan handle om noe helt annet en det man hadde planlagt. Noen ganger kan det vaere krevende for en statsråd som kommer på besøk et sted, og så får alle mulige spørsmål om noe helt annet enn det besøket handler om. Her gjelder det å ha gode medarbeide­re som vet å forberede på alle tenkelige ting, sier Beyer.

– Men dette vet jo også trente politikere, legger Beyer til.

Samvittigh­eten kan også begynne å gnage hos en statsminis­ter når lokalbefol­kningen som har rigget i stand står der med nybakte kaker og en ferdig tunnel med rød snor foran, mens pressen heller vil snakke om en skandale fra hovedstade­n.

Tilgjengel­ighet

– Tidens agenda overvinner alltid avsenders agenda. Det blir som i hjemmet og på jobben. Folk vil ha svar på det de lurer på. Teknikken er jo å ta unna det folk åpenbart lurer på, og så sørge for en ekstra runde med det man egentlig vil si, råder Rune Mørck Wergeland.

Porsgrunns­mannen er partner og rådgiver i HPR-byrået WergelandA­penes og har blant annet jobbet i nesten 20 år i NRK.

– Her kan informasjo­nsfolka gjøre enda tydeligere forarbeid og avtaler, legger han til og får støtte av professor i journalist­ikk, Sigurd Allern.

– Man får mindre forstyrrel­ser om man i forkant sier at «vi tar opp det og det først, og så kan vi svare på andre spørsmål etterpå», foreslår Allern.

– Men stikkordet er tilgjengel­ighet. I de fleste tilfeller når man ikke vedkommend­e statsråd man ønsker. Men når statsråder er på tur for å kaste glans eller på besøk på arrangemen­ter, er det som regel praktisk mulig å smette inn noen spørsmål om tema som er mer interessan­t for offentligh­eten. Bortsett fra disse situasjone­ne og når statsminis­teren eller statsråden­e er i vandrehall­en på Stortinget, er det de eneste muligheten­e man har til å «graebbe» tak i dem for å få svar på direkte spørsmål, sier Allern.

Avbrøt Stoltenber­g-intervju

I sin tid som rådgiver for Stoltenber­g så han nok av tilfeller der statsråder, og til og med statsminis­teren, kunne bli litt molefonkne.

– Det hadde jo vaert fint å få snakke om full barnehaged­ekning eller det nye sykehuset når man først er kommet dit, så det er nok av dem som har syntes at enkeltsitu­asjoner har vaert litt urettferdi­ge. Men sånn er det bare. Det vet politikern­e godt. Dessuten er det jo et sunt

Tidens agenda overvinner alltid avsenders agenda. Det blir som i hjemmet og på jobben. Folk vil ha svar på det de lurer på.

Rune Mørck Wergeland, partner og rådgiver i WergelandA­penes

tegn også. Det er faktisk forskjell fra Norge og til våre naboland på hvordan pressen kan gå fritt rundt ved statsrådsb­esøk og spørre om det man vil.

Noen ganger, i en intervjusi­tuasjon, kan det imidlertid dukke opp ting slik at intervjuet bare MÅ avbrytes.

– Jeg husker rett før nyheten sprakk om at Jens Stoltenber­g skulle blir NATOs generalsek­retaer. Han satt i intervju med tre NRK-journalist­er idet noen på Twitter fra Tyrkia meldte at NATO-jobben var hans. Da måtte jeg bare finne på noe og avbryte intervjuet, slik at vi kunne forberede oss til nyhetstryk­ket som vi visste ville komme om kort tid, minnes Beyer.

Allern synes også at det er et godt klima og passe løssluppen­t i forholdet mellom media, og politikern­e og deres kommunikas­jonsfolk.

– Det er nesten håpløst å tenke at noen politikere skulle stå offentlig å nekte å svare på andre spørsmål enn det som er tema for besøket eller reisen, sier Allern.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? HELG: NÅR MAN MÅ SNAKKE OM NOE HELT ANNET
FOTO: SCANPIX HELG: NÅR MAN MÅ SNAKKE OM NOE HELT ANNET
 ??  ?? STATSMINIS­TERBESØK: Nylig var statsminis­ter Erna So lberg på besøk på Geiterygge­n fo r å takke
STATSMINIS­TERBESØK: Nylig var statsminis­ter Erna So lberg på besøk på Geiterygge­n fo r å takke
 ?? FOTO: SCANPIX ?? PROFESSOR: Sigurd Allern, pro fesso r i jo urnalistik­k, sier at til tro ss fo r sto rt rådgiverko rps er det fullt mulig å stille spørsmål o m andre ting til statsråder på tur.
FOTO: SCANPIX PROFESSOR: Sigurd Allern, pro fesso r i jo urnalistik­k, sier at til tro ss fo r sto rt rådgiverko rps er det fullt mulig å stille spørsmål o m andre ting til statsråder på tur.
 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? RÅDGIVER: Partner o g rådgiver i PR-byrået WergelandA­penes, Rune Mørck Wergeland Wergeland, ber info rmasjo nsfo lk jo bbe hardere.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG RÅDGIVER: Partner o g rådgiver i PR-byrået WergelandA­penes, Rune Mørck Wergeland Wergeland, ber info rmasjo nsfo lk jo bbe hardere.
 ??  ?? mange av dem som hadde deltatt i slukningsa­rbeidet under alle skogbranne­ne i sommer. I tillegg til prat om brann, måtte hun også svare på deponispør­smål og Per Sandbergs Iran-tur.
mange av dem som hadde deltatt i slukningsa­rbeidet under alle skogbranne­ne i sommer. I tillegg til prat om brann, måtte hun også svare på deponispør­smål og Per Sandbergs Iran-tur.
 ?? FOTO: DANIEL SANNUM LAUTEN ?? RÅDGIVER: Porsgrunns­mannen Sindre Beyer var i en årrekke rådgiver for statsminis­ter Jens Stoltenber­g.
FOTO: DANIEL SANNUM LAUTEN RÅDGIVER: Porsgrunns­mannen Sindre Beyer var i en årrekke rådgiver for statsminis­ter Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway