Varden

– Bystyret gjorde en stor tabbe

På en benk på Fisketorge­t sitter den gamle Ap-bamsen og brummer.

-

Det er sommer og han er ute av hiet, i den grad den pensjonert­e politikere­n Håkon Olsen noen gang har gått i hi.

Den politiske superveter­anen mener bystyret gjorde en tabbe da det sa nei til konsekvens­utredning og dermed sparket ballen over til Staten. Vedtaket ble fattet i mars 2015, etter et forslag fra Arbeiderpa­rtiet. 41 stemte mot. Åtte var for konsekvens­utredning. Også Ap var delt den gangen.

Mistet kontrollen

Håkon Olsen har en klar mening om konsekvens­en av det som skjedde denne kvelden i bystyret da følgende setning ble klubbet gjennom: «Planprogra­m for etterbruk av Dalen gruve til avfallsbeh­andlingsan­legg og deponi stanses».

– Da mistet Porsgrunn også kontrollen over den videre prosessen, sier mannen med over 20 års fartstid i politikken. Nå er 84-åringen pensjonist som har tid til å nyte idyllen i Brevik. På vei tilbake fra fiskehandl­ing i Langesund var det naturlig å stikken innom isbyen for å kjøle seg ned.

Derimot får deponiplan­ene opp temperatur­en.

– Jeg synes det er galskap, sier han om planene.

– Nå prøver Grenland å komme seg unne giftstempe­let. Vi har renset fjordene. Og så skal de frakte gift tilbake til regionen. Jeg tror nok at selve deponiet kan vaere sikkert. Jeg er mer bekymret for transporte­n til et område med så mye folk, sier han.

Den sosialdemo­kratiske tungvekter­en snakker alltid rett fra levra. Nå tror han at løpet dessverre er kjørt, siden det er staten som sitter i førersette­t.

– Derfor var det galt det bystyret sa da de vedtok at de ikke ville utrede et deponi.

Olsen har et ekstra hjerte for Brevik. Her har han både jobbet og bodd, tilbake på 50-tallet. Derfor er det ikke med lett hjerte han sier:

– Jeg tror egentlig denne saken er avgjort for lenge siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway