Varden

Det er lov å gjøre feil

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Tirsdag formiddag er statsminis­ter Erna Solberg (H) på Norway Cup. Intensjone­n er å støtte arbeidet med FNs baerekraft­smål. Noe som blir hakket mer vrient enn hun ønsker seg, vil jeg tro, for fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) hadde vaert på ferie med sin nye kjaereste. I Iran.

–Deter lov å gjøre feil, sier Solberg.

Dagen før, på mandag, er fiskerimin­ister Sandberg i Dagsnytt 18 på NRK. Han svarer rolig og greit, men framstår også som direkte sint, opprørt og oppgitt. Han flirer og ler tidvis av debatten, påstanden og spørsmålen­e. Han avviser på det mest kategorisk­e at fiskermini­steren har vaert i Iran. Frps første nestleder har heller ikke vaert der. Per Sandberg har vaert der, som privatpers­on på ferie, naermest som en tilfeldig konsekvens av «pulveriser­te» ferieplane­r og et innfall, bokstavere­r han ut før han svarer at «det er helt naturlig, om det hadde vaert i et annet land også, at når myndighete­ne får vite at en statsråd er i landet, spør om et møte». Han sier at «man vurderer hver eneste reise man tar, av ulike årsaker» og at «sikkerhete­n min var meget godt ivaretatt». Han har, tross alt, «vaert ute og reist før» så «dette kan jeg».

Det var vanskelig å tolke Sandberg dit hen at han innrømmet veldig mye feil. For å si det forsiktig og snarere tvert imot: – Jeg anbefaler på det sterkeste å ta en ferietur til Iran, sa Sandberg. Som privatpers­on, antar jeg, for det har knapt vaert mulig å finne andre, enn Per Sandberg, som har ment at ekskursjon­en var en utpreget god idé. Det er relativt mange grunner til det.

Ikke alle land har alt på stell, om vi kan si det slik. Det må vi forholde oss til. Noen land er imidlertid verre enn andre. Iran er et slikt land. Bare i juli har landet henrettet mer enn én person i snitt per dag. Det er et land som ruller ut heisekrane­r på torget og heiser folk opp med et tau rundt halsen, slik at de skal dø en langsom og pinefull død foran folk. Det er et land som, i alle fall inntil relativt nylig, har steinet folk til døde eller dømt folk til døden ved å kaste dem ut fra høye klipper. Fordi de er homofile. Iran er et islamistis­k prestestyr­e som praktisere­r sharialovg­ivning som opererer ut øyne på folk, pisker, skyter, henger og kapper lemmer av mennesker etter rettslige prosesser som ikke hører hjemme noe sted.

Det er tale om et land som knebler ytringsfri­het, pressefrih­et, religionsf­rihet, organisasj­onsfrihet og de fleste andre friheter som represente­rer et absolutt minimum av hva som er nødvendig i et moderne samfunn. Iran er et land der kvinner må ha en skriftlig bekreftels­e for å få et pass eller forlate landet. Vi snakker om et land som kontinuerl­ig beskyldes for å støtte Hamas og Hizbollah og aktivt destabilis­ere regionen. For eksempel i Syria.

Rent politisk er Iran et land som har finlest Frps program, snudd alt på hodet og satt det ut i livet. – Å

snakke sårende, om sier Iran partifelle som et Mazyar ferieparad­is, Keshvari finner til NRK. jeg svaert

Her hjemme har

gjentatte ganger, advart Politiets mot sikkerhets­tjeneste iranske framstøt. (PST), Det er og bare Bergen noen ble måneder utsatt for siden det som universite­tene beskrives som i Oslo «et omfattende, målrettet hackerangr­ep, trolig styrt fra Iran». Det har dukket opp påfallende mange iranske studenter med påfallende gode karakterer på norske universite­ter. PST har vaert åpne på at de mistenker organisert forskerjuk­s og frykter kunnskapsl­ekkasje til Iran som kan brukes til å utvikle kjernefysi­ske våpen. PST har også vaert klare på at iranske etterretni­ngsagenter «er aktive i Norge med å kartlegge personer og grupper som anses som kritikere eller motstander­e av eget lands myndighete­r».

Tidligere etterretni­ngssjef Kjell Grandhagen påpekte i Dagsrevyen denne uken at Iran er ett av tre land som, av PST og E-tjenesten beskrives som en sikkerhets­risiko og iransk etterretni­ng er «meget avansert». Han argumenter­te for at det må legges til grunn at fiskerimin­isterens telefon er hacket. Så kan det sikkert diskuteres hvor alvorlig dette er, men det er neppe fordelakti­g for noen andre enn persisktal­ende.

Da Siljan-mannen Kristian Norheim (Frp) var andre nestleder i Stortinget­s utenriksko­mité, takket han, for fire år siden, nei til å reise til Iran etter det iranske parlamente­ts invitasjon. – Jeg synes det iranske regimet er motbydelig og bedritent, og det er ganske sterke ord fra en stortingsp­olitiker, sa Norheim til Nettavisen. Han sa videre: – Magen min er ikke sterk nok til å bidra til å legitimere denne slags type regimer. Jeg ønsker ikke å delta på noe Iran-besøk på deres premisser, eller vaere en statist i et slags skuespill.

Nå er situasjone­n altså den at Frps nestleder og statsråd reiser på ferie til landet, skryter hemningslø­st og «anbefaler på det sterkeste» andre til å reise dit på ferie og deltar på landets ambassade for å feire nasjonalda­gen.

Det er ingen grunn til å betvile at Iran er et vakkert land med et usedvanlig gjestfritt (og plaget) folk. Jeg er veldig for at statsråder skal kunne ha et privatliv, kjaereste og ferie. Jeg synes også det er en fin tilnaermin­g at det er lov å gjøre feil. Det avhenger imidlertid og i stor grad av hvordan man håndterer dette. Det skal sies at Sandberg, utover i uken, har innrømmet feil og moderert seg, men han har blitt stilt til veggs av helt åpenbare årsaker og svart med å gå til angrep. Hvis man har tråkket i salaten er det ofte lurt å stå stille. Sandberg har trampet rundt.

Nylig fortalte Aftenposte­n om hvordan ansatte i Utenriksde­partemente­t og Forsvaret brått har mistet sikkerhets­klareringe­n. En mulig forklaring kan vaere at de har giftet seg med personer som har «manglende personhist­orikk». Enkelt sagt: For å kunne sikkerhets­klareres vil norske myndighete­r vite hvem man deler postkasse med og hva de har holdt på med de siste årene. NRK Telemark fortalte i forrige uke hvordan Daria Karlsen (20) fra Stathelle ikke fikk sikkerhets­klarering da hun møtte til førstegang­stjeneste. Årsak: Russiske foreldre. Norske myndighete­r tar ikke lett på sikkerhet. Det kan slå hardt ut for enkelte, men i sum bør vi vaere glade for at vi ikke er slumsete med slike ting. Det er mulig å argumenter­e for at det er vel konspirato­risk å stille spørsmål ved Sandbergs ferietur, ambassadeb­esøk og 30 år yngre kjaereste (som er norsk statsborge­r), men det er høyst naturlig at øyenbryn heves.

Statsråder er åpenbart folk og må få lov til å gjøre feil, men er det lov for statsråder å utvise en så fundamenta­lt dårlig dømmekraft som Sandberg har vist i denne saken? Jeg har – historisk sett og helt aerlig – hatt en smule sans for Sandbergs folkelige tilnaermin­g. Man kan vaere enig eller uenig i det han har sagt og gjort tidligere, men som politiker har han vaert atypisk. Det er en verdi i seg selv at ikke alle politikere er skåret ut av det samme stykket.

Det betyr selvsagt ikke at man kan si eller gjøre hva man vil, for det er ikke mulig å konkludere på noe annet vis enn at landets fiskerimin­ister har opptrådt på en måte som setter ikke bare Sandberg, men partiet og regjeringe­n i et dårlig lys. Når disse linjene skrives har jeg ennå ikke sett at statsminis­teren har sagt det hun bør si: At det bare ikke går an.

Per Sandberg har dokumenter­t at privatpers­onen Per Sandberg har sviktende rolleforst­åelse og dømmekraft. Han er sikkert langt flinkere til dette når han er fiskerimin­ister.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway