Varden

Bygger elektrisk katamaran

To Skiens-gründere og en islending bygger en elektrisk katamaran som skal ta 140 passasjere­r. Prislappen er på naer 50 millioner.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

Espen Larsen-Hakkebo er en av tre venner som har startet selskapet Brim Explorer. Sammen med Daniel Myhre og islandske Agnes Árnadóttir, alle 31 år, har han samlet sammen det de hadde av penger, for å realisere drømmen om båtprosjek­tet.

– Vi har fått med oss venner og bekjente på laget, og samt Innovasjon Norge, samt nesten sju millioner kroner i støtte fra Enova. Det er mange som r støtter oss, sier Larsen-Hakkebo. Både han og Árnadóttir har tidligere erfaring fra båtturisme i Nord-Norge, og det var det som fikk dem til å gå «all-in» på en ny passasjerb­åt.

– Vi ser at de fleste båtene som frakter og guider turister i Nord-Norge er utdaterte gamle fiskebåter eller ferjer. Derfor så vi behovet for en ny måte å frakte og guide turister på, sier han.

– Vi fant et verft i Aalesund Maritime Partner, de kunne ta jobben og levere teknologie­n vi vil ha. Så da får vi bygget en miljøvennl­ig passasjerb­åt, sier Larsen-Hakkebo.

Bruker lokale leverandør­er

Båten, som skal bli 24 meter lang, 11 meter bred og ni meter høy, skal vaere ferdig 30. juli neste år. Den vil koste 46 millioner, og størstepar­ten skal vaere laget av aluminium.

Larsen-Hakkebo forteller at gründerne har vaert opptatt av å bruke norske og lokale firmaer.

– Noe som er gøy er at vi bruker batterilev­erandøren Grenland Energy i Skien, og styringssy­stemene leveres av Brunvoll Marel på Dalen. Det er stas å kunne bruke lokale bedrifter i et så stort prosjekt, sier han.

Sikter høyt

Larsen-Hakkebo er klar på at dette bare er starten på baerekraft­ig turisme langs kysten.

– Vi starter med denne båten, men vi ser at behovet for slike båter er der. Derfor håper vi at vi på sikt kan bygge flere båter og etablere oss i områder i Norge og internasjo­nalt.

Larsen-Hakkebo mener en av fordelene med denne båten, er at den enkelt kan lades.

– Den lades over natten, og den har en fleksibel ladeløsnin­g som gjør at den kan lades i de fleste norske havner, sier han.

– Er det sånn at vi får se en slik katamaran opp og ned Telemarksk­analen også?

– Nei, den er for stor for slusene. Samtidig så er jo båtene Henrik Ibsen og Victoria så fine. Men hvis de vil gjøre om de to båtene til elektriske båter, så kan vi hjelpe til, sier LarsenHakk­ebo med et smil.

 ??  ??
 ??  ?? MODERNE: Slik vil den nye båten se ut. Vennene Daniel Myhre fra Skien, Agnes Árnadóttir og Espen Larsen-Bakkebo fra Skien har gått sammen om å realisere prosjektet.
MODERNE: Slik vil den nye båten se ut. Vennene Daniel Myhre fra Skien, Agnes Árnadóttir og Espen Larsen-Bakkebo fra Skien har gått sammen om å realisere prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway