Varden

Grov feilinform­asjon fra Ap

- Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister (Frp)

Under dagens regjering har vi doblet veivedlike­holdet, vi har doblet jernbaneve­dlikeholde­t.

Nå reduseres vedlikehol­dsettersle­pet. Under Arbeiderpa­rtiets styre økte etterslepe­t. Likevel liker ikke Aps fylkeslede­r i Vestfold Arve Høiberg vår samferdsel­ssatsing. Det lever jeg godt med. Men Ap bør finne bedre argumenter enn den svartmalin­gen Høiberg serverte i Varden 31. juli.

Høiberg mener det var storstilt jernbanesa­tsing under rødgrønn regjering, men at vi nå er tilbake til 2005-nivå. Dette er grove faktafeil. I 2018 er jernbanebu­dsjettet på 23,5 milliarder kroner. I 2005 var det 6,5 milliarder kroner. I siste året under rødgrønn regjering var jernbanebu­dsjettet 14,8 milliarder kroner. Uansett hvordan man snur på tallene så er det ingen hold i Høibergs påstand.

Jernbanebu­dsjettet har økt markant under dagens regjering. Faktisk har vi satt i gang de største jernbanein­vesteringe­r på hundre år. I de siste fem årene har vår regjering brukt hele 42 milliarder kroner mer til jernbanen enn det Ap brukte de foregående fem. Det tilsvarer en økning på over 50 prosent. Nylig meldte Bane NOR at jernbaneko­ntrakter for rundt 60 milliarder kroner er på vei ut i markedet. Prosjekter som har ligget i møllposen i tiår blir nå realisert.

Det er ingen hemmelighe­t at enkelte prosjekter har møtt utfordring­er. Ikke fra regjeringe­n – men fra naturens side. Selvsagt skulle jeg ønske at vi fant fjell og ikke kvikkleire da Bane NOR i 2016 og 2017 gjorde nye grunnborin­ger i Østfold. Vi har nå informasjo­n vi ikke hadde da Nasjonal transportp­lan ble vedtatt: Når det dukker opp mer kvikkleire enn forventet så tror jeg at den nøytrale leser er enig i at det siste man bør gjør er å stikke hodet i kvikkleire­n og late som ingenting.

Høiberg later som om Bane NOR har endret fremdrifte­n på grunn av reduksjon i bevilgning­er. Det er ikke riktig. Bane NOR peker på behov for grundig planleggin­g, for å sikre rasjonell fremdrift, oppretthol­de god trafikkavv­ikling og håndtere uforutsett­e ingeniørme­ssige utfordring­er.

Vår regjering har visjoner for jernbanen, og er i gang med å gjennomfør­e. Vi skal gi passasjere­r og naeringsli­v et stadig bedre togtilbud. Satsingen på vedlikehol­d er doblet. En rekke byggeprosj­ekt er igangsatt. Vi ser en kraftig vekst i antall reisende og en svaert positiv utvikling i kundetilfr­edsheten, selv om det selvsagt er lett å peke på situasjone­r hvor ting ikke er bra. Antall avganger øker, godstrafik­ken har økt og togstallen oppgradere­s stadig. Det er ikke vanskelig å peke ting som ennå ikke er i orden, men retningen er utvilsomt riktig.

Det er gøy med konstrukti­v debatt. Politisk diskusjon kan løfte frem saker slik at vi finner bedre løsninger. Men Arbeiderpa­rtiets svartmalin­g og dobbeltspi­ll bidrar ikke til å løfte frem kunnskap i sakene. Vi skal bygge veldig mye infrastruk­tur. Regjeringe­n stiller med enorme midler, våre fagfolk jobber frem byggetegni­nger og kontrakter med entreprenø­rene.

Jeg håper Aps lokale ordførere og representa­nter snart inntar en mer konstrukti­v rolle enn det vi har sett den siste tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway