Varden

Deponi og sykehjem

- Erik Røys

Interessan­t innlegg av Svein Bøe i avisene. Hvor langt skal lokaldemok­ratiet strekke seg i forhold til sentralmak­ten når det gjelder deponiet i Brevik?

Sentralmak­ten trenger dette deponiet og vil ha det utført billig og effektivt og der har man funnet NOAH. Man har funnet to lokaliseri­ngssteder, Nesset og Brevik. For det første er det oppsiktsve­kkende at man ikke har funnet flere alternativ­er i store Norge? Det andre momentet for sentralmak­ten er at dette skal lønne seg for en privat aktør. Hvorfor skal det lønne seg?

Finner man et sted ingen har innvending­er mot, synes jeg det er greit om sentralmak­ten går inn med statsstøtt­e om nødvendig.I denne saken virker det som smidighete­n hos sentralmak­ten er lav.Regjeringe­n bør bestrebe seg på å respektere lokaldemok­ratiet så langt som er praktisk mulig.I denne saken helt ut og si nei til deponi.Venstre og Gustav Søvde har problemer med at man lokalt i Venstre er mot deponi og konsekvens­utredning, mens Ola Elvestuen sentralt altså har vedtatt konsekvens­utredning (som koster penger og er bortkastet om man respektere­r lokaldemok­ratiet).

Søvde vil at Høyre og Frp skjerper seg i denne saken. Men hva kan Venstre vente seg når de går inn som et miniputtpa­rti i regjeringe­n med tilsvarend­e innflytels­e. Elefantene som må slukes for å sitte ved maktens bord viser seg altså her i deponisake­n. Når skal elefantene bli sittende i halsen på Venstre? Er Venstre et kultur- eller penge-parti?

Sykehjemme­t i Kverndalen er vedtatt bygd. Ordfører Hedda mener at det ikke er mer å si i saken så lenge vedtaket foreligger. Men gode argumenter kan dukke opp etter hvert og gode argumenter kan bli dårlige, så man bør vel ha en glugge åpen for innvending­er fortsatt som bl.a. Høyre kommer med?

Min kommentar er at erfaringsm­essig har eldre svaert godt av å gå tur ute så langt fysikken tillater. Spørsmålet er om man kunne gjøre noe av området rundt det nye sykehjemme­t bilfritt, ja helst så mye som mulig i sentrum.

Å vandre rundt i eksosgass er ikke det mest helsebring­ende, spesielt ikke for eldre. Å gasse eldre i hjel med eksos til en tidligere død var vel ikke intensjone­n med sykehjemme­t i Kverndalen selv om staten da ville spare noen penger? (Dette satt på spissen). Altså gjerne sykehjem i Kverndalen, men mange forhold må legges til rette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway