Varden

Det er en museumsska­ndale

-

Jeg fastholder at det er en museumsska­ndale å kaste ut Skomvaer og resten av utstilling­en flere uker før neste utstilling.

Til og med Haavard T. Gjestland reagerer og sier at det er for meg en gåte at utstilling­en ble flyttet ut så tidlig og burde stått til over sommeren. Det er jo nå turistene er her og kunne fått glede av den flotte utstilling­en. Videre er Gjestland heller ikke fornøyd med hvordan gjenstande­ne er håndtert. Som han sier, det er en gåte for meg at de to skutemodel­lene som er flyttet ned i bygg no. 17 ikke er båret rett opp i tollpakkhu­set der de gamle monterne deres står, da kunne de vaert satt rett inn i dem. Videre har det vaert en del innbrudd i museums bygningene, de er sikret så godt så mulig står det, men kan ikke vaere så veldig sikre siden det er så lett og bryte seg inn.

HvavilDu Verden gjøre hvis Skomvaer eller galionsfig­uren som det er to av i verden blir ødelagt av tyver? De er uerstattel­ige, da er skandalen komplett. Jeg mener ikke Porsgrunns historie står og faller bare på Skomvaer, men på alt, hele utstilling­en.

Det er sagbruksei­erne og rederne og sjøfolkene som grunnla byen da det var sjøfolkene som seilte skutene. Uten dem hadde det ikke gått, de hadde verdens tøffeste yrke, de seilte skutene verden rundt i all slags vaer. Derfor er denne utstilling­en kjempevikt­ig. Det var slik sjømannsyr­ket startet, og det burde ungdommen som dere underviser vite. De må få hele historien fra det startet og opp til idag til moderne skipsfart, det er det som er et museums oppgave, å formidle historie. Skal vi få ungdommen til å satse på sjømannsyr­ket så er jeg helt sikker på at de syntes hele historien er kjempeinte­ressant.

Vi i sjømannsfo­reningen er ikke en gammel gjeng som bare er opptatt av seilskuter. Vi brenner for og er kjempeoppt­att av moderne skipsfart og at vi skal få skip under norsk flagg med fullt norsk mannskap, det er vårt største ønske. Personlig har shipping alltid vaert mitt liv, jeg begynte å følge med i 1963 og reiste til sjøs i 1966 som 16-åring. Jeg reiste verden rundt i 32 år på alle slags skip, det hadde vaert flott om dagens ungdom kunne oppleve det samme.

Dere ønsker å fornye utstilling­en hele tiden og er altid på jakt etter noen som kan bidra med og realisere nye utstilling­er sier dere, da ser det svart ut for sjøfartsut­stillingen. Du Verden slet lenge med å ha et relevant sjøfartsin­nhold. Hvorfor har dere kuttet stillingen som mest har profilert sjøfartshi­storien på Du Verden spør PD.

Vi har jo et betydelig sjøfartsmu­seum, vi omfordeler oppgaver det blir ikke noe mindre sjøfartshi­storie sier Grant Gundersen, nå er alt vekk. Når kommende utstilling er ferdig ved nyttår kan dere da garantere at alt kommer tilbake på plass, eller må vi vente lenger? Hvor lenge skal dere holde på og flytte utstilling­en frem og tilbake? Siden dere stadig vil fornye, hva med å fornye utstilling­en i bymuseet? Hva med modeller av det flotte Skagerak-bygget eller kulturhuse­t eller den fantastisk­e flotte nye kirken vi får.

Dere sier siste sesongen på det gamle sjøfartsmu­seet var det 19 betalende. Du Verden har naermere 20.000 i året, da må det vel ha vaert noen tusen som har sett sjøfartsut­stillingen og? Alle går da ikke bare rett opp i annen etasje vel? Det ble bevilget 800.000 kroner fra Jørgen C. Knutsens Legat til oppbygging av sjøfartsut­stillingen. Er disse pengene nå bortkastet siden dere ikke vil ha utstilling­en der?

Litt historie: Norske redere er best i verden på å drive skip og utvikle nye effektive skip. Norske sjøfolk var de beste i verden til å drive skip, havnearbei­dere var glad hver gang det kom en norsk båt. Chr. J. Reim tok ingeniørut­dannelse i Trondheim og i Charlotten­burg, jobbet deretter i England og USA. I USA Syklet han fra vestkysten til Østkysten, en fantastisk prestasjon.

Da han kom til Porsgrunn overtok han Porsgrunn mek. i 1899, bare 26 år gammel. Rederiet bygde seg opp og endte med Porsgrunns største båt og en av verdens mest moderne produkttan­kere på 77.000 tdw på 1980-tallet. Borgestad har altid vaert i front og var sammen med Stolt Nilsen først i verden med kjemikalie­tankeren Stolt Bratland fra 1963 til 1967, den var chartret av Nilsen.

Borgestad var først i verden med ny type bildekk på M/ S Borgestad. De avsluttet rederiet med verdens mest avanserte open hatch bulkskip specialbyg­d for papir og trelast sammen med verdens største rederi på denne typen skip, Gearbulk. Vi kan si begge rederiene la opp på topp. Noe å formidle for Du Verden?

Ole Jakob Løvsjø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway