Varden

Lokalmusee­ts oppgaver

- Evy Eilertsen

Kommentar til Nanna Løkkas innlegg i museumsdeb­atten. Tror aldri jeg har følt meg så dum som da jeg leste dette innlegget. Muren mellom meg og innlegget føltes uoverstige­lig da det ble henvist til stortingsm­elding 49 «Framtidas museum».

Det er kanskje flere enn jeg som ikke har fått med seg den, kan jeg tenke meg. Nå har jeg lest den. Jeg forventet banebryten­de ting. Etter flere ganger gjennomles­ning, fant jeg kun selvfølgel­igheter og ingen revolusjon­aere ting.

Det finnes et museum nesten for ethvert område i vår tid, for ikke å snakke om alle verdensarv­stedene vi har fått etter hvert. Det er ikke alle disse variantene jeg vil peke på. Det er de små, lokale bygdetun og museer rundt om i hele landet jeg vil rette min oppmerksom­het mot. Hva disse betyr som kulturform­idlere for både lokalbefol­kningen og de mange turistene fra inn- og utland som oppsøker dem.

Mitt syn på hvorfor man besøker disse stedene baseres ikke på noen vitenskape­lig undersøkel­se, men kun på følelser og synsing. Til tross f ordet, mener jeg at jeg ikke er så langt fra sannheten. Besøkende vil vite mer om dagliglive­t til generasjon­er tilbake i tid. Få se mer eller mindre velbevarte/restaurert­e hus, innbo, redskaper, klaer etc , slik at bildet man har fra før, kan b limer komplett. Autentiske hus og gjenstande­rs o mikke forstyrres av noe fra vår egen tid. Da er det viktig med halm i senga og ikke en paradismad­rass.

I saerdelesh­et er etterkomme­re av utvandrern­e til Amerika interesser­t i dette. Om de ikke kan gjenfinne selve stedet forfedrene bodde på, kan de ofte få oppleve tilnaermel­sesvis det samme på disse museene. Dette er kultur og ikke bonderoman­tikk, om noen skulle mene det.

Alt tyder på at deres liv, hvor vanskelig det enn må ha vaert, også var preget av dyktige fagfolk på mange områder. Bl.a. er Tinn kjent for sine usedvanlig dyktige smeder, treskjaere­re og rosemalere. På spinneside­n gjorde kvinnene seg bemerket ved sine flotte broderier – rosesøm, sydd på frihånd - som de prydet klaerne med. De eldste broderiene er dokumenter­t fra 1815 og er godt bevart. En kan spørre seg hvordan og hvorfor tok de seg tid til dette?

Behovet for å bruke sine kreative evner har alltid preget menneskehe­ten – også under trange og vanskelige kår. Min beundring blir ikke mindre når jeg tenker på hvilke forhold de arbeidet under, siden dette mest sannsynlig var vintersysl­er på lange, kalde og mørke kvelder. Tenk på hvilke lyskilder de hadde. Vi har flombelysn­ing til sammenlign­ing.

Røtter er viktig. Det viser den store interessen for slektsgran­skning. Men hva sier et stamtre fylt med navn uten å få med personenes liv. Hvordan var deres hverdag og fest, sorg og glede. Det er her de små, men viktige museene bør, og skal gjøre sin innsats som kulturform­idlere. For at det skal kunne skje, må de vaere åpne for publikum. I alle fall mer enn det Tinn museum kan vise til i år.6–seks–dageriløpe­tav sommerenha­rmansattav­til dette viktige kulturarbe­idet.

Dette handler ikke om thaibunade­r, kåring av landets vakreste…, reklame for en produsent av utstilling­svarer o.l. Kontrovers­ielle tiltak/ forsøk som Løkka tar til orde for,kannoklase­ggjøre,men da på institusjo­ner av en helt annen karakter og med helt andre ressurser enn det bygdetun/lokale små museer har til rådighet, og om jeg skal tillate meg å si, så virker det noe krampaktig det hele.

Hvordan var deres hverdag og fest, sorg og glede. Det er her de små, men viktige museene bør, og skal g jøre sin innsats som kulturform­idlere.

Min mening er den samme i dag som før Løkkas innlegg. Nyproduser­te produkter bør ikke forekomme i utstilling­ene i bygdetun/små lokale museer. Likegyldig om det er bunader eller paradismad­rasser.

Apropos. Hvordan må Runar Lia føle seg etter Løkkas innlegg? Gjorde han feil da han «lasegflat»ogsadethan­sa? Det lurer jeg virkelig på. Jeg ville følt det som å bli dolket i ryggen av mine egne, men dem om det. Det får bli en sak i de indre gemakker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway