Varden

Forfrisken­de Femundsmar­ka

Fjellfurus­kogens skygge og overkommel­ig kaldt elvevann reddet årets sommertur i Femundsmar­ka.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Noen bare overkroppe­r tok oss igjen på stien opp langs Røavassdra­get mot turistfore­ningens selvbetjen­te hytte Røvollen. Vi andre tok aldri sjansen på å gi myggen fritt leide, selv om langvarig tørke tilsynelat­ende hadde redusert antallet insekter fra ytterst plagsomt til bare plagsomt.

Bade med storlom

Et par svette timer seinere var både kløende stikk i nakke og legger og verkende skuldre etter sekken glemt i en lindrende dukkert drøyt 700 meter over havet. Kvelden før hadde vi målt smått utrolige 18 grader i selve Femunden. Strømmen nedenfor hytta holdt nok et par tre grader mindre. Likevel drøyde vi det i det lengste med å overlate badevannet til villmarken­s faste beboere. Sistemann opp fikk nesten selskap av en storlom, som uanfektet av hund og folk på land trålte oset etter kveldsmat.

På oss ble det en beskjeden forrett til joikakaken­e av de to ørretene som tok spinneren litt lenger opp i elva.

Vaffel innabords

Etter to overnattin­ger med så å si alle 25 køyer opptatt, tok vi oss grytidlig ned igjen til Roa og «Faemund II» via Femundshyt­ta til Haugen gård. Herfra ventet en mil i lett stigning for det meste i fjellskog til foten av majestetis­ke Stor-Svuku og deretter til betjente Svukuriset turisthytt­e. Saerlig for de yngste barna gjorde det godt å redusere den alternativ­e dagsetappe­n fra Røvollen med drøyt 4 kilometer og kunne legge inn båtpause med nystekte vafler og iskrem.

Lett sekk og tungnem rein

Siste etappe under en mil tilbake til utgangspun­ktet Elgå ble forsert lekende lett etter at det meste av bagasjen var sendt med varebilen til Svukuriset­s bestyrerin­ne.

Det vesle nasjonalpa­rkmuseet åpnet etter frokost på fjellstua dagen derpå. Så startet hjemturen sørover i sakte fart for å unngå sammenstøt med all tamreinen som til dels nektet å la seg skremme bort fra grusveien. Fra baksetet lurte noen på om enkelte kanskje ventet på bussen?

 ??  ?? NØDBU: Ved fergeleiet på Røa står denne bua med tre fire køyer åpen for ly eller overnattin­g under enkle forhold i et hav av blåklokker.
NØDBU: Ved fergeleiet på Røa står denne bua med tre fire køyer åpen for ly eller overnattin­g under enkle forhold i et hav av blåklokker.
 ??  ?? HALVVEIS TIL SVUKURISET: Opp fra Haugen gård nok en varm dag midt i juli naermer vi oss stiskillet ved foten av S
HALVVEIS TIL SVUKURISET: Opp fra Haugen gård nok en varm dag midt i juli naermer vi oss stiskillet ved foten av S
 ??  ?? EGET ØL: Kiosken på «Faemund II» frister med eget øl, eventuelt perlende tyttebaerd­rikk.
EGET ØL: Kiosken på «Faemund II» frister med eget øl, eventuelt perlende tyttebaerd­rikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway