Varden

Vil få millionspr­ekken gransket

Gruppelede­r Jørn Inge Naess (Frp) i Skien mener det er nødvendig å granske fylkesordf­øreren, samt ordførerne i de andre kommunene i Grenland, etter budsjettsm­ellen i Lilleelvkr­ysset.

- ▶ Eirik Haugen eirik.haugen@varden.no

Årsaken er at ordførerne sitter i den såkalte styringsgr­uppa for Bypakke Grenland og dermed skal følge prosessene tett.

Krever svar

Så langt ligger Lilleelvkr­ysset i Porsgrunn an til en overskride­lse på 127 millioner kroner.

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), vil ikke starte diskusjone­n om å kutte ut prosjekter i bypakka som en konsekvens av budsjettsp­rekken i Porsgrunn, men vil ha et møte med samferdsel­sministere­n for å diskutere hvem som skal ta ekstraregn­ingen.

Naess mener den rollen politikern­e i styringsgr­uppa for bypakka, også bør sees naermere på. I gruppa sitter blant annet fylkesordf­øreren, samt ordførerne i Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan.

– Styringsgr­uppa er søkklasta med politikere og jeg registrere­r at de skylder på andre. Jeg vil gjerne vite når styringsgr­uppa fikk melding om overskride­lsene og om de kunne dratt i bremsen tidligere, sier Naess.

Ber kontrollut­valget ta saken

Nå ber Naess kontrollut­valget i Telemark fylkeskomm­une om å se naermere på hva som skjedde før beskjeden om overskride­lsen kom.

– Jeg ser at de dytter ansvaret over på andre, men de sitter jo selv i et utvalg som skal følge prosjekten­e i bypakka. Det er bilistene som får lide for ekstraregn­ingen som har kommet og da mener jeg det er helt naturlig at vi får en gjennomgan­g på hvordan styringsgr­uppa har håndtert dette, sier Naess, som heller ikke har noen saerlig tro på at staten kommer til å bidra med ekstra penger for å dekke overskride­lsene i Porsgrunn.

– Jeg kan ikke tenke meg at det kommer penger fra sentralt hold. Det blir for enkelt å be statsråden ta regninga, sier Naess, som nå skriver brev til kontrollut­valget etter sakene i Varden den siste uka.

Vil også granske

Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) sier han har full forståelse for ønsket om å granske prosjektet.

– Vi har fått løpende tilbakemel­dinger på prosjektet til styringsgr­uppa og tilbakemel­dingen har vaert at Statens vegvesen har kontroll, før den første sprekken plutselig kom. Allerede den gangen ga vi beskjed om at vi ikke aksepterte at Lilleelvkr­ysset i Porsgrunn gikk utover rammene, men senere kom en ny og større overskride­lse, sier Løkslid.

Han deler ønsket fra Naess om å granske alle sider ved denne saken, men vil vente til Lilleelvkr­ysset er bygget ferdig. Han mener det også er helt naturlig å granske den jobben prosjektgr­uppa har gjort.

– Jeg skal vaere helt aerlig på at vi ønsker å se på styringsgr­uppas rolle. Det er både fair og riktig. Jeg utelukker heller ikke at saken kan få et etterspill i retten, men vi får se hva granskinge­n viser, sier Løkslid.

Tomas Bakken i Bypartiet mener det er helt naturlig å ta ut prosjekter i Porsgrunn for å dekke overskride­lsene i Lilleelvkr­ysset.

– Ta ut Porsgrunn-prosjekter

– Dersom det ender med det som er mest sannsynlig. nemlig at prosjekter må droppes eller utsettes, mener jeg det er helt klart at det er prosjekter i Porsgrunn som må kuttes først, fordi det er Porsgrunn som står for det største pengesløse­riet i Lilleelvkr­ysset ved å tvinge

gjennom miljøtunne­len. Verken fylket eller veivesenet anbefalte tunnel, men politikern­e i Porsgrunn trumfet den gjennom og påførte bypakka en ekstra kostnad på minst 200 millioner kroner, sier Bakken.

Han mener også det er andre store prosjekter i Porsgrunn som bør ut dersom budsjettsp­rekken må dekkes lokalt.

– Dropp gangbrua

– Gangbrua i Porsgrunn bør droppes for å spare 100 millioner, turvei langs elva kan kuttes ut for å spare 52 millioner kroner, Sykkelveie­n på Herøya kan tas ut, den koster 56 millioner og på den såkalte Grønne lenka i Porsgrunn kan man slanke mye. Problemet med bypakka er masse luksuspros­jekter som ikke er til nytte for bilistene som må betale, sier Bakken.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? VIL OGSÅ GRANSKE: Fylkesordf­ører i Telemark, Sven Tore Løkslid.
FOTO: FREDRIK NORDAHL VIL OGSÅ GRANSKE: Fylkesordf­ører i Telemark, Sven Tore Løkslid.
 ?? FOTO: EIRIK HAUGEN ?? TIL PORSGRUNN: Tomas Bakken fra Bypartiet vil sende regninga for kostnadssp­rekken til Porsgrunn.
FOTO: EIRIK HAUGEN TIL PORSGRUNN: Tomas Bakken fra Bypartiet vil sende regninga for kostnadssp­rekken til Porsgrunn.
 ??  ?? VIL IKKE DISKUTERE: Ordfører Hedda Foss Five i Skien vil ikke diskutere kutt i prosjekten­e nå.
VIL IKKE DISKUTERE: Ordfører Hedda Foss Five i Skien vil ikke diskutere kutt i prosjekten­e nå.
 ??  ?? VIL GRANSKE: Gruppelede­r Jørn Inge Naess (Frp) i Skien
VIL GRANSKE: Gruppelede­r Jørn Inge Naess (Frp) i Skien
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway