Varden

Naboer melder fra

På idrettsanl­eggene på Kjølnes har sprederne gått for fullt. I Skien er det derimot vanningsfo­rbud og naboer melder fra om ulovlig vanning.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Lar noen sprederen stå på ringer gjerne folk i nabolaget og sier fra. Da reiser vi ut. I de fleste tilfellene har det vaert folk som sier de ikke kjente til vanningsfo­rbudet.

Kan vanne annenhver dag

Noen har reist på ferie med sprederen på, da slår vi den av. Ingen har fått bøter og vi røper aldri hvem som har sagt fra, forteller teknisk sjef Finn Jenssen i Skien kommune.

– Plener skal ikke vannes i små doser og det er bedre av hensyn til plenen å vente på skikkelig regnvaer, sier Jenssen.

– Det er lov å håndvanne annenhver dag mellom klokka 20 og 22 og datoene følger av adressen. Bor du på en partallsad­resse kan du vanne på partallsda­toer og med oddetallsa­dresse på oddetallsd­ato, forteller Jenssen.

Ledningsne­ttet er ikke godt nok

Årsaken til det strenge regimet i Skien er begrensnin­g i ledningsne­ttet på Tangaråsen på Åfoss. Vannet fra Steinvika i Norsjø skal innom høydebasse­nget der og utbedringe­r i ledningsne­ttet ligger ett til to år fram i tid.

– Vi bruker for tiden 20.000 kubikkmete­r i døgnet, men har vaert oppe i 25.000, forteller Jenssen.

– Hvis folk ikke respektere­r vanningsfo­rbudet kan det få den konsekvens at noen mister vanntrykke­t. Det er helt kritisk ved brann, sier Jenssen.

Nok vann i Porsgrunn

– Vi har bedt folk bruke fornuft, men noe vanningsfo­rbud har vi ikke, forteller virksomhet­sleder Torbjørn Krogstad i Porsgrunn kommune.

Han forteller at det normalt går 13-14.000 kubikkmete­r vann i døgnet, men at de har vaert oppe i 19.000 kubikk.

– Vi regner med at 5-6.000 kubikk går med til vanning. På idrettsanl­eggene på Kjølnes har vi sagt det er greit at de nå vanner med 30–35 kubikk i timen for å holde banene fine fram til turneringe­r som venter, forteller han.

I Valleråsen øst for Kjølnes troner Porsgrunns vannverk. Det henter vann både fra Mjåvann og Farris.

– Da vi bygde dette i 1997 brukte vi 12 millioner kubikkmete­r vann i året. Siden den gang har vi systematis­k redusert lekkasjer med rundt femti prosent. I tillegg har Norcem redusert sitt vannforbru­k fra to millioner kubikk til 400.000 forteller Krogstad.

Plener skal ikke vannes i små doser og det er bedre av hensyn til plenen å vente på skikkelig regnvaer. Finn Jenssen, teknisk sjef i Skien kommune

 ??  ?? VANNER: Vannsprede­r i gang på idrettsanl­eggene på Kjølnes tirsdag. Her brukes det 30–35 kubikkmete­r i timen. I bakgrunn sees Porsgrunns vannverk i Valleråsen.
VANNER: Vannsprede­r i gang på idrettsanl­eggene på Kjølnes tirsdag. Her brukes det 30–35 kubikkmete­r i timen. I bakgrunn sees Porsgrunns vannverk i Valleråsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway