Varden

Først i landet med el-bysykkel

- Fredrik.nordahl@varden.no

Porsgrunn er første by i Norge som leier ut el-bysykler. – Jeg føler meg som Supermann, sier ordføreren.

20 splitter nye elsykler står på rekke og rad ved siden av rådhuset i Porsgrunn. De lader mens de står i stativet og venter på sykkelglad­e brukere. Rekkevidde­n er på solide sjuåtte mil, så om målet er langt unna finnes det nesten ingen unnskyldni­ng for å ikke å benytte seg av ordningen.

Knutepunkt

Ordfører Robin Kåss klipte snora ved el-sykkelpark­eringen og satte seg fluksens på en tohjuling for å prøvekjøre.

– Oi! var første, umiddelbar­e reaksjon.

– Dette gikk raskere enn jeg hadde trodd. Jeg føler meg nesten som Supermann. Det går skikkelig fort uten at jeg nesten bruker noen krefter, sier Kåss etter ei runde rundt rådhuskvar­talet.

Han mener timingen er god for å få el-bysykler.

– Vi markerer oss som knutepunkt nå. Om ikke lenge åpner ny togstrekni­ng som gjør det raskere med Vestfoldba­nen, vi har et solid busstilbud og her står 20 nye elsykler klare til bruk, sier han.

Ordningen er reklamefin­ansiert via selskapet JCDecaux som har 12 reklamebae­rere plassert rundt i byen. JCDecaux står for drift og vedlikehol­d av systemet. Videre er ordningen abonnement­sbasert. Brukerne av systemet kan selv velge om de vil tegne et sesongabon­nement eller et times-abonnement.

El-bysykkelor­dningen er også et ledd i en miljøsatsi­ng.

Det er et mål i Bypakke Grenland å få flere til å bruke miljøvennl­ig framkomstm­iddel. De sponser derfor de første 30 som tegner et sesongabon­nement.

Ingen ordning i Skien

Porsgrunn har en relativ lang bysykkelhi­storie. Som by nummer tre i Norge fikk de bysykkelor­dning i 2002. Nå er byen aller først med el-bysykler. Noen i nabobyen Skien håper å få til noe lignende, men der har ikke interessen vaert like stor.

– Vi forsøkte jo i fjor å sette i gang en utredning, men nå er det satt på vent til 2021, sier Høyres Emilie Schäffer.

– Nå som vi har fått bommer tror jeg det er mer interessan­t enn tidligere, legger Schäffer til.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? RASK SYKKEL: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, testet en av de 20 ny el-bysyklene som folk flest kan leie.
FOTO: FREDRIK NORDAHL RASK SYKKEL: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, testet en av de 20 ny el-bysyklene som folk flest kan leie.
 ??  ?? HÅP I SKIEN: Skien Høyres Emilie Schäffer håper Skien også kan få bysykler snart.
HÅP I SKIEN: Skien Høyres Emilie Schäffer håper Skien også kan få bysykler snart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway