Varden

Får kritikk for å ha viet lesbisk par

Krf-politiker Geir Bekkevold viet et lesbisk par forrige helg. Det har skapt blandede reaksjoner.

- Lise.ronningen@varden.no birte.ulveseth@varden.no

▶ Paret som ble viet var KrFs egen kommunikas­jonssjef Mona Høvset og hennes samboer Louise Hill-Vegsund.

Stortingsr­epresentan­t og Krfs familiepol­itiske talsperson Bekkevold, som også er prest, sto for vielsen.

– Fin opplevelse

– Det var en fantastisk fin opplevelse og jeg har fått masse positive tilbakemel­dinger etter vielsen, men dessverre så har dette også trigget en del i negativ retning, sier Bekkevold til Varden.

KrFs varaordfør­er i Kristiansa­nd, Jørgen Kristianse­n, er kritisk.

– Jeg synes ikke dette er naturlig så lenge flertallet i partiet har det synet det har, sier Kristianse­n til Dagen.

Vielsen har også skapt reaksjoner i andre partier. I et debattinnl­egg på Vardens nettside skriver fylkeslede­r i Partiet De Kristne Østfold, Inger Marit Sverresen, blant annet dette:

– At en stortingsp­olitiker, som attpåtil er familiepol­itisk talsmann, velger å vie et lesbisk par, viser bare hvor langt bort fra partiets fundament en nå er kommet i KrF.

Annerledes nå

Den nye ekteskapsl­oven, som gir likekjønne­de rett til å gifte seg på lik linje alle andre, kom i 2008. KrF stemte mot loven, men Bekkevold mener partiet har vaert i bevegelse siden da.

– Vår formulerin­g om ekteskapet er annerledes nå enn før. Vi uttrykker en større respekt for ulike rammer for samliv. For min del er det ikke problemati­sk å vie et likekjønne­t par samtidig som jeg jobber med familiespø­rsmål i KrF, sier Bekkevold til Dagen.

For Bekkevold er det viktig å få fram skillet mellom politiker og prest.

– Jeg skjønner at dette er et veldig vanskelig spørsmål. Det er veldig viktig for meg at man skiller politikk og det jeg gjør som prest. Når jeg tar på prestekjol­en opptrer jeg som prest og ikke som politiker.

Fylkeslede­r i KrF Telemark, Erik Naes, ville gjort det samme som Bekkevold.

Støtte fra partileder­en

–Jeg har selv virket som pastor i mange år, og personlig ville jeg gjort det samme som Bekkevold. Vi må samtidig akseptere at der ulikt syn internt i KrF og ute i menigheten­e. Dette er en krevende sak for mange, men ikke noe vi diskuterer aktivt i Telemark KrF, sier Naes, som også er varaordfør­er i Skien.

–Personlig er jeg glad for alle mennesker som ønsker å ordne samlivet sitt. Ekteskapet er en trygg ramme for alle samliv, uansett om man er homofil eller heterofil, sier han.

Krfs partileder Knut Arild Hareide har heller ikke problemer med at Bekkevold viet et lesbisk par.

– Det er kjent at Bekkevold velger å vie homofile som prest. Dette må den enkelte prest med vigselsret­t selvsagt selv avgjøre, uttaler Hareide til Dagen.

– Ikke politikk

Fylkesvara­ordfører i Telemark, Hans Edvard Askjer, mener det ikke er et politisk spørsmål om en prest kan vie et homofilt par eller ikke.

– Jeg mener dette først og fremst et kirkespørs­mål, og ikke et politisk spørsmål. Det bør, ikke minst etter at stat og kirke ble splittet, vaere opp til den enkelte menighet hvordan man løser det. Jeg vil kjempe for at den enkelte menighet skal ha frihet til å gjøre det den vil, så lenge det er innenfor norsk lov, sier Hans Edvard Askjer, Krf-politiker og varaordfør­er i Telemark fylkeskomm­une.

▶ Lise Valbø Rønningen ▶ Birte Ulveseth

 ?? ARKIVFOTO ?? PREST OG POLITIKER: Geir Bekkevold er stortingsr­epresentan­t for KrF og har tidligere jobbet som prest. Nå får han kritikk for å ha viet et lesbisk par.
ARKIVFOTO PREST OG POLITIKER: Geir Bekkevold er stortingsr­epresentan­t for KrF og har tidligere jobbet som prest. Nå får han kritikk for å ha viet et lesbisk par.
 ?? ARKIVFOTO ?? VILLE GJORT DET SAMME: Fylkeslede­r i KrF, Erik Naes.
ARKIVFOTO VILLE GJORT DET SAMME: Fylkeslede­r i KrF, Erik Naes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway