Varden

Syklet 3000 km etter skolen

Syklene var gamle og jentene lite trent, men alle tålte 3000 kilometer på fire uker langs norskekyst­en.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Sofie Strøm (21) fra Skien tok tirsdag turvenninn­en Ingvild Lein (22) fra Tromsø med til sin faste sykkelrepa­ratør Per Isaksen i Gulset Isenkram. Med en god omgang sølvteip rundt bagasjebre­tt og eiker skrek tohjulinge­ne deres etter service lenge før jentene krysset målstreken i Rogaland 5. august. Hjemme hos tredje deltaker Margunn Stokkevåg Andersen (22) i Sokndal ble deres vel gjennomfør­te sykkeltur feiret med reker og boblebad.

All skepsis til skamme

– Familien trodde ikke noe på at vi skulle klare å gjennomfør­e, medgir Sofie når opphavet allerede har røpet den dype skepsisen før start.

De tre jentene lot seg inspirere av fitness-laereren sin på folkehøgsk­olen i Numedal, som selv hadde syklet Norge på langs. Elevene hennes valgte å legge ruten fra Nordkapp og langs kysten til Lindesnes. Underveis har de overnattet i telt, men også ofte hos familie og venner, ikke minst fra folkehøgsk­olen på deres respektive hjemsteder.

Streker i regningen

Både første og siste etappe ble litt mer strabasiøs­e enn planlagt.

– Vi mistet det siste flyet på vei nordover. Dermed måtte vi sykle tre ekstra mil i feil retning fra Honningsvå­g for å komme til startpunkt­et vårt 8. juli, forteller Sofie og Ingvild. Nesten like lang ekstratur ble det på slutten da det viste seg at det var ulovlig å sykle gjennom de siste tunnelene på Sørlandet. Det gikk overrasken­de ikke fram av googlesøke­ne jentene hadde gjort på forhånd.

Mens andre syklister på skikkelig langtur gjerne pakker i kostbare, vanntette sidevesker på både bak- og forhjul, måtte jentene ty til andre løsninger.

– Syklene våre har vi hatt halve livet. De er verken fancy eller spesielt lette. Vi stablet bagasjen i tårn bak setet, ler Sofie.

Sovnet bak sykkelstyr­et

I forkant lot hun Gulset Isenkram på Gulsetsent­eret gå over sykkelen. Der har Per Isaksen holdt på i «veldig naer 40 år», som han selv sier. Det er like lenge som bydelens senter har eksistert.

– Jeg har alltid brukt denne butikken når det gjelder sykkel. Her er det bra service. For et lealøst bagasjebre­tt kom reparatøre­n opp med en quick fixløsning som holdt hele veien, peker Sofie. Det tålte faktisk også en aldri så liten kjedekolli­sjon. Ved en anledning krasjet jentene i hverandre ved et øyeblikks uoppmerkso­mhet. Sånt blir man god til å rette opp skjeve bremser og utbedre småskader av.

– Du ville kanskje ikke bedt oss om å reparere sykkelen din når du ser hvor mye tape som har gått med, men vi ville klart det, garanterer Sofie.

– Heldigvis unngikk vi større uhell, selv om det hendte at vi duppet av i fart bak styret. Det skjedde da vi hadde vaert oppe to døgn i ett strekk, medgir turvenninn­e Ingvild.

Har gitt mersmak

Trioen syklet minimum tre mil om dagen, i den lengste kraftanstr­engelsen la de 188 km bak seg.

I løpet av turen har de måtte se opp for kryssende rev, hjort, elg, røyskatt, mår – og «reinsdyr vi nesten kunne klappe». Over seg har de sett både ørn og falk. Av andre syklister på langtur møtte de flest utenlandsk­e turister, som en hyggelig tysker som syklet Nordkapp-Bergen alene.

Men tross all tråkkingen inn

og ut langs «rare fjorder» mot sørligere breddegrad­er, har jentene vanskelig for å peke ut den vakreste landsdelen, sett fra sykkelsete­t.

– Alle deler av ruta har vaert flott å ferdes i, Nord-Norge og Vestlandet på hvert sitt vis. På Sørlandet havnet vi oftere på mindre sykkelvenn­lige gruslagte veier og stier, til og med traséer gjennom ku-innhegning­er!

Utenfor Gulsetsent­eret himler kjente av Sofie med øynene av synet av duoen på sykkel. Hvordan i all verden haeler dere å sykle mer? Men jentene har slett ikke tatt skrekken.

– Vi har snakket litt om å ta sykkelen fatt igjen i et varmt land. Kanskje i Italia?

Men første venter mer stillesitt­ende studier i Oslo.

 ??  ?? HARD MEDFART: Ingvild (t.v.) og Sofie tilbake hos familiens foretrukne sykkelrepa­ratør Per Isaksen i Gulset Isenkram tirsdag for en høyst nødvendig overhaling av tohjulinge­ne etter langturen.
HARD MEDFART: Ingvild (t.v.) og Sofie tilbake hos familiens foretrukne sykkelrepa­ratør Per Isaksen i Gulset Isenkram tirsdag for en høyst nødvendig overhaling av tohjulinge­ne etter langturen.
 ??  ?? OVERRASKET FAMILIEN: Familien til skiensj august nådde trioen Lindesnes etter 300 mil bak
OVERRASKET FAMILIEN: Familien til skiensj august nådde trioen Lindesnes etter 300 mil bak
 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? enta Sofie Strøm (t.v.) tvilte på at hun ville greie å sykle Norge på langs, sammen med Ingvild Lein (t.h.) og en tredje klassevenn­inne fra folkehøgsk­olen. Men 5. styret.
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM enta Sofie Strøm (t.v.) tvilte på at hun ville greie å sykle Norge på langs, sammen med Ingvild Lein (t.h.) og en tredje klassevenn­inne fra folkehøgsk­olen. Men 5. styret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway