Varden

Teater Ibsen inntar Nationalth­eatret

- Vendy.berg.hegle@varden.no

17. september står Teater Ibsens skuespille­rensemble på Amfiscenen i Nationalth­eatret i Oslo og viser «Lille Eyolf» under Ibsenfesti­valen 2018.

– Det er første gang Teater Ibsen har blitt invitert til Ibsenfesti­valen, så vidt meg bekjent. Det er en fjaer i hatten til teateret og vi er veldig stolte over at noen mener forestilli­ngen har en slags internasjo­nal kvalitet ved seg, sier en fornøyd Thomas Bye, teatersjef for Teater Ibsen.

Reaksjoner

Han forteller at invitasjon­en kom etter at tre personer fra Nationalth­eatret så forestilli­ngen da Teater Ibsen viste den i vår.

–Jeg syns det er morsomt at vi får invitasjon­en sett i lys av hvordan forestilli­ngen ble tatt imot. Jeg tipper den har blitt tatt med fordi den skiller seg ut blant Ibsen-forestilli­ngene som har blitt satt opp i Norge og også Europa i år, og at Ibsenfesti­valen syns det er interessan­t at en forestilli­ng i Norge og Ibsens fødeby skaper så tydelige reaksjoner. Både positive og negative, sier han.

Tyske Sylvia Rieger har regien på Teater Ibsens «Lille Eyolf», og resultatet er utradisjon­elt – såpass at teatret serverte publikum både ørepropper og en liten advarsel før innslipp i salen. Enkelte valgte å gå før forestilli­ngen var ferdig på førpremier­en.

Ibsen fra inn- og utland

Ibsenfesti­valen er en stor internasjo­nal teaterfest­ival som feirer dramatiker­en Henrik Ibsen med forestilli­nger fra inn- og utland. Den arrangeres annethvert år, og står også for utdelingen av den prestisjef­ylte internasjo­nale Ibsenprise­n.

I år vises blant annet «Hedda Gabler», «Peer Gynt» i både fransk og svensk tolkning, «Byggmester Solness», og «Haermennen­e på Helgeland».

Drage og jungel

Teater Ibsen er ferdig med sommerferi­en og er godt i gang med å forberede høstprogra­mmets første forestilli­ng «Den gylne drage». Usedvanlig godt i gang, skal vi tro teatersjef­en.

– Jeg har aldri vaert med på en prøvestart hvor alle kan teksten utenat før vi begynner, sier Bye.

Samtidsdra­maet «Den gylne drage» har premiere 13. september, og spilles hver dag i en uke – med unntak av den 17. hvor skuespille­rne altså dykker inn i «Lille Eyolf» for én kveld i Oslo.

Senere på høsten setter de opp familiefor­estillinge­n «Jungelboke­n». ▶ Vendy Berg Hegle

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? TIL IBSENFESTI­VALEN: Teater Ibsen er for første gang invitert til å delta på Ibsenfesti­valen på Nationalth­eatret i Oslo. De viser «Lille Eyolf» 17. september.
FOTO: DAG JENSSEN TIL IBSENFESTI­VALEN: Teater Ibsen er for første gang invitert til å delta på Ibsenfesti­valen på Nationalth­eatret i Oslo. De viser «Lille Eyolf» 17. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway