Varden

Arbeidstil­synet truet med mulkt

Arbeidstil­synets uanmeldte tilsyn hos Domino´s pizza i Skien viste at de ansatte manglet godkjente lønns- og arbeidsavt­aler.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Arbeidstil­synet kom på uanmeldt tilsyn i Skien og avdekket arbeidskon­trakter som ikke tilfredsti­lte Arbeidsmil­jølovens minimumskr­av.

Det var etter Arbeidstil­synets vedtak om tvangsmulk­t fra 8. august firmaet fikk fart på seg og ordnet opp i manglene som ble avdekket under et tilsyn i pizzakjede­ns lokaler i Hesselberg­gata i Skien.

Holdt ikke minimumskr­av

Det er «Pizza pizza Telemark og Vestfold AS» som driver Dominos Pizza i Skien. Rapporten fra tilsynet hos dem 15. januar i regi av Arbeidstil­synet og Arbeidsgiv­erkontroll­en i Grenland slår fast at det forelå brudd på kravene til arbeidsavt­ale. De

skriver at «Arbeidstil­synet har mottatt kopi av arbeidsavt­aler for ansatte ved Domino`s i Hesselberg­aten. Flere av arbeidsavt­alene mangler ansettelse­stidspunkt. Når det gjelder stillingen størrelse så må den framgå av avtalen. I noen av avtalene opplyses det heller ikke hvor mye som utbetales i overtidsti­llegg. De arbeidsavt­alene som er sendt Arbeidstil­synet, er ikke i tråd med de minimumskr­av som framgår av arbeidsmil­jøloven § 14-6.»

30. april var opprinneli­g frist for å rette opp eventuelle pålegg. Arbeidstil­synet skulle ha kopi av arbeidsavt­aler som var i samsvar med arbeidsmil­jøloven. Når det gjaldt oversikt og registreri­ng av arbeidstid fikk bedriften krav om at all tid arbeidstak­eren har stått til disposisjo­n for arbeidsgiv­er skulle dokumenter­es. Fristen for dette ble satt til 4. juni og timelister for mai skulle vedlegges.

Vedtak om tvangsmulk­t

19. juni sendte Arbeidstil­synet varsel om tvangsmulk­t med mindre kravene ble oppfylt. Firmaet fikk frist til 3. juli. Da denne datoen var passert vedtok Arbeidstil­synet mulkt på 5.100 kroner per virkedag fra 8. august inntil det forelå utkast til arbeidsavt­aler i henhold til arbeidsmil­jøloven. Pålegget gjaldt og kravet om oversikt over den enkeltes arbeidstid.

– Siste dag før tvangsmulk­ten skulle starte mottok jeg de siste lønnsslipp­ene og arbeidsavt­alene. Det er i orden nå, sier seniorinsp­ektør Gunn Berit Gjevestad hos Arbeidstil­synet.

Samordnet med kjeden

Styremedle­m og medeier Anders Aasen forteller at nye arbeidsavt­aler er blitt samordnet med Dominos-kjeden.

– Dette har falt sammen i tid med Dominos overtakels­e av Dolly Dimples. Dominos-kjeden har i alt 1.200 ansatte og kjedens HR-avdeling har vaert viktig i utarbeidel­sen av nye arbeids-, lønns- og avtalevilk­år. Det er viktig for oss at unge folk som kanskje får det første møtet med arbeidsliv­et hos oss, senere skal huske Dominos som en god arbeidspla­ss. Jeg kan forsikre at vi ikke utnytter unge ansatte og lønn følger avtaleverk­et. Vi er glade for at denne typen virksomhet­er kontroller­es og vi er for gjennomsik­tighet overfor myndighete­ne. Vi har i tillegg interne HMS-krav og Dominos har sentrale kontrollru­tiner som følges, forteller Aasen.

 ??  ??
 ??  ?? TILSYN: Dominos unngikk tvangsmulk­t fra torsdag da de ga Arbedistil­synet kopi av godkjente arbeidskon­trakter og timelister.
TILSYN: Dominos unngikk tvangsmulk­t fra torsdag da de ga Arbedistil­synet kopi av godkjente arbeidskon­trakter og timelister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway