Varden

Naer én milliard på bilsalg i fjor

Autostrada-forretning­ene solgte i fjor 2.500 biler til nesten én milliard kroner med 19,8 millioner på bunnlinja.

- ▶ ToreØyvind­Moen tore.o.moen@varden.no

Gründer og eneeier Gisle Valen (48) ser på en Alfa Romeo Stelvio og forklarer hvorfor akkurat denne Alfaen har nådd salgstoppe­n for bensin og dieselbile­r i Telemark.

– Stelvio er en SUV som gir kjøreglede og kvalitet. Vi skal levere lidenskap i hverdagen. Min drøm er at vi skal selge deg den bilen du egentlig vil ha og gi deg så god service at du alltid kommer tilbake, sier Valen.

Fikk 100 Alfa Romeo Stelvio

– Vi hadde så stor tro på Stelvio at vi ønsket å få hit alle som ble levert til Norge første halvår, forteller Trond Aasulfsen, daglig leder av Autostrada Porsgrunn. De fikk ett hundre biler og registreri­ngsstatist­ikken viser 69 og delt førsteplas­s for diesel og bensinbile­r sammen med Skoda Octavia. I tillegg ble åtte biler solgt med andre regionskil­t.

Autostrada hadde suksess med sine bilmerker i fjor. De startet med Alfa Romeo, Fiat og Jeep ved påsketider og ble landets største forhandler. I år har de over 50 prosent av salget på landsbasis. Også for Land Rover og Jaguar er de landets største forhandler med 300 biler i fjor og 20 prosent av nasjonalt salg.

For Autostrada Jorkjend ble de nye hybridmoto­riserte Volvoene med over 400 hestekreft­er en suksess. En fjaer i hatten var det å bli kårets som årets Volvoforha­ndler i Norge. Omsetninge­n på 122 millioner i 2014 har økt mer enn tre ganger og endte i 2017 på 384 millioner.

Nesten milliarden – igjen

– Da Autostrada Gruppen for tre år siden passerte én milliard i omsetning var det med 250 millioner i omsetning fra Autostrada Sport som er solgt. Annet bilsalg har tatt seg opp, og vi omsatte i fjor for 985 millioner, forteller Valen.

I lokalene i Porsgrunn selges i tillegg til Jeep, Alfa Romeo og Fiat, Subaru og Porsche. Subaru har ingen ladbare biler, men Autostrada er landets største forhandler.

Porschene er bare midlertidi­g samlokalis­ert med øvrige merker. Arbeidene er i gang med å bygge et Porsche-senter på Vallermyre­ne. Offisiell åpning blir første mars, men bygget tas i bruk fra juletider.

– Senteret blir et signalbygg. Vi oppgradere­r og de gamle lokalene som minte om et slitt

høyfjellsh­otell, sier Valen.

500 biler i ordrereser­ve

I fjor ble bygget på Nenset oppgradert for over tjue millioner. Fjorårets driftsmarg­inen ble på 3,4 prosent.

– Vi investerer for framtida og pløyer overskudd inn i bedriften. Uten byggeaktiv­itet ville marginen steget til 5–6 prosent, forteller Valen. I kroner ga det et årsresulta­t etter skatt tett på 19,8 millioner kroner. Egenkapita­len er doblet til over 60 millioner kroner på to år uten at eiendomsve­rdier er oppjustert til markedsver­di. Autostrada har 500 kunder som venter sin nye bil. 300 av disse skal ha den nye elektriske Jaguar I-pace. Den første demobilen har kommet, og i august kommer de første 20 kundebilen­e.

– Om noen år er vi fylkets største leverandør av elektriske biler. 50 kunder venter på Porches første elektriske bil. Volvo skal levere hele modellrekk­a elektrisk og for Land Rover og Jaguar er den nye i-Pace et eksempel på en bil som fra grunnen av er konstruert for elektrisk drift, sier Valen. Han mener den og BMW i3 er de to modellene hvor bilfabrika­nter har gjort størst endringer i sine bilkonsept­er. De nye bilene fører til store endringer for både ettermarke­d og selgere.

– Vi er rundt hundre personer i Autostrada. Vi bruker mye ressurser på omstilling og opplaering. Vi drar derfor på kurs i «hele Europa» for å vaere oppdatert på alt nytt. Vi skal ha unike ansatte for unike kunder, forteller Valen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? EL-JAGUAR: 300 Autostrada­kunder venter på sin i-Pace. 20 biler kommer i august og senere 20 i uka.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB EL-JAGUAR: 300 Autostrada­kunder venter på sin i-Pace. 20 biler kommer i august og senere 20 i uka.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: AUTOSTRADA ?? PORSCHE-SENTER: Autostrada nybygg for Porsche på Vallermyre­ne tas i bruk ved juletider.
ILLUSTRASJ­ON: AUTOSTRADA PORSCHE-SENTER: Autostrada nybygg for Porsche på Vallermyre­ne tas i bruk ved juletider.
 ??  ?? KURSES: Verksmeste­r Karin Elise Fossen (27) har ansvaret for ettermarke­d i Porsgrunn. Her med bilmekanik­er og oppretter Simen Karlsen (23).
KURSES: Verksmeste­r Karin Elise Fossen (27) har ansvaret for ettermarke­d i Porsgrunn. Her med bilmekanik­er og oppretter Simen Karlsen (23).
 ??  ?? STØRST: Gisle Valen er godt fornøyd med salget hos Autostrada Porsgrunn. Over halvparten av alle Alfa Romeo Stelvio i Norge selges i butikken som ledes av Trond Aasulfsen.
STØRST: Gisle Valen er godt fornøyd med salget hos Autostrada Porsgrunn. Over halvparten av alle Alfa Romeo Stelvio i Norge selges i butikken som ledes av Trond Aasulfsen.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway