Varden

Kan ikke skru av og på

- Tom Erik Thorsen

▶ Kan toneangive­nde, viktige og mektige politikere bare vaere det i ukedagene? Det er grunn til å spørre, for eksemplene kommer naermest på løpende bånd. Først med fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp), som har vaert på ferie med kjaeresten i Iran – som privatpers­on. Nettstedet Filter Nyheter kunne for øvrig melde at Sandberg deltok på «et møte hvor man vurderte oppstart av venneforen­ing Iran/ Norge» som nestleder i Frp og som statsråd da den iranske ambassaden i vinter feiret det som blir beskrevet som den iranske nasjonalda­gen.

▶ Klima- og miljøvernm­inister Ola Elvestuen (V) giftet seg i helgen. Av årsaker det er krevende å forstå og få svar på, hadde Elvestuen pyntet kaken med to ulver. Det kan vaere at konditoren hadde gått tom for all annen pynt, men alle vet at rovdyrspør­smålet er omdiskuter­t – og at rovviltfor­valtningen hører hjemme i Elvestuens departemen­t. Ifølge VG vil ikke statsråden kommentere saken fordi «bryllupsfe­sten var et privat arrangemen­t». Stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevold (KrF) viet forrige helg et likekjønne­t par. Det har han ingen problemer med å kommentere og forklare, men han er også svaert tydelig på at «det er veldig viktig for meg at man skiller politikk og det jeg gjør som prest».

▶ Vi anerkjenne­r alles rett til privatliv og at det er mulig å ha flere roller. Flere av våre fremste tillits- og folkevalgt­e synes imidlertid å ha et noe avslappet forhold til når de er en del av den lovgivende og/eller utøvende makt (og ikke). Dette er i ferd med å bli relativt problemati­sk. Makt til å lede og styre et land er ikke avgrenset til å kunne gjelde mellom 08 og 16 på ukedagene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway