Varden

Større enn forbildet

Det årlige politiske sommersirk­us i Arendal vokser og vokser – og har nå passert sin svenske storebror Almedalsve­ckan i antall besøkende.

-

▶ Til uka samles for sjuende året på rad det som kan krype og gå av norske politikere, organisasj­onsfolk, samfunnsto­pper, lobbyister og politiske journalist­er i Arendal for å debattere, duellere, mingle og bedrive gjensidig påvirkning.

Ny rekord

Arrangøren­e melder om ny rekord i antall arrangemen­ter, stands og aktivitete­r med totalt 1.067 arrangemen­teri løpet av en kort uke. Arendalsuk­a har nå også forbigått sin inspirasjo­nskilde, svenske Almedalsve­ckan på Gotland, i antall besøkende, forteller leder av programkom­iteen, Øystein Djupedal.

Han sier Arendalsuk­a i fjor hadde rundt 70.000 besøkende, mens Almedalsve­ckan oppgir at de har mellom 40.000 og 50.000. Den svenske festivalen har imidlertid fortsatt flere arrangemen­ter.

– Ikke i vår villeste fantasi hadde vi trodd at dette skulle bli så stort, konstatere­r en fornøyd Djupedal til NTB.

Professor Eli Skogerbø ved Institutt for medier og kommunikas­jon ved Universite­tet i Oslo (UiO) har forsket på hvor viktig Arendalsuk­a oppfattes blant organisasj­oner, lobbyister og beslutning­stakere.

– Arendalsuk­a er blitt en stor og viktig arena for makt og politikk som verken organisasj­oner, politikere eller redaksjone­r kan se bort fra, sier Skogerbø.

Hun forteller at organisasj­onene oppgir at de anser det som veldig viktig å delta for å kunne påvirke, møte politiske ledere og også hverandre.

Skogerbø mener Arendalsuk­a er et fascineren­de fenomen, fordi det har vokst så fort. Til sammenlign­ing brukte nå 50 år gamle Almedalsve­ckan mange tiår på befeste sin posisjon.

Blant de 1.067 arrangemen­tene står programkom­iteen bak 42 av dem, som presentere­s som Arendalsuk­as hovedprogr­am.

Hovedarran­gementet er partileder­debatten tirsdag kveld, som direktesen­des på NRK og som sparker i gang den politiske høsten. Hvert parti får også sin egen partitime på torget.

Sverigedem­okraterna deltar

Djupedal trekker fram det han mener vil bli spennende debatter om innvandrin­g, sosial kontroll, menneskere­ttigheter, miljø, digitalise­ring og høyrepopul­ismens frammarsj i Europa.

For første gang deltar en representa­nt for det svenske innvandrin­gskritiske partiet Sverigedem­okraterna i en debatt om innvandrin­g. Partiet skal delta i debatt med byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) fra Oslo og justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp).

Det blir også samtaler mellom skuespille­r og regissør Liv Ullmann og tidligere programled­er Anne Grosvold om karrieren, livet og metoo.

▶ Birgitte Iversen, NTB

 ??  ??
 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX ?? TIL ARENDAL: Neste uke flytter hele den politiske makteliten seg til Arendal. Her fra Aftenposte­ns statsminis­terduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) i fjor.
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX TIL ARENDAL: Neste uke flytter hele den politiske makteliten seg til Arendal. Her fra Aftenposte­ns statsminis­terduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway