Varden

Bruk av boksershor­ts gir bedre saedkvalit­et

Menn som foretrekke­r løstsitten­de undertøy har betydelig høyere saedkvalit­et og antall spermier enn menn med trange underbukse­r, viser en fersk studie.

-

Resultaten­e er publisert i Human Reproducti­on og kan tyde på at boksershor­ts er et bra valg hvis man vil maksimere sjansen for å bli far. Tidligere undersøkel­ser har kommet til lignende konklusjon, men dette er den største undersøkel­sen i sitt slag og med enkelte nye momenter.

I tillegg til at gutta med slappe underbukse­r hadde høyere antall saedceller, var disse saedcellen­e mye livligere, noe som også har betydning for sjansen cellene har for å kunne svømme seg fram til eggcellen.

Boksershor­ts-tilhengern­e hadde også betydelig høyere nivåer av reprodukti­vt hormon (FSH), så totalt sett ser det ut til å vaere en sammenheng mellom undertøysv­alg og mulighet for generere avkom.

Problemer

Lidia Minguez-Alarcon fra Harvard School of Public Health i Boston ledet forskerne som undersøkte 656 normalvekt­ige menn i alderen 18 til 56 år. Alle hadde i perioden 2000–2017 søkt hjelp for fertilitet­sproblemer.

God saedproduk­sjon krever et miljø med en temperatur 3–4 grader under kroppstemp­eratur, noe som trolig forklarer hvorfor dette foregår i testiklene, som henger utenfor resten av kroppen og i praksis fungerer som kjølesyste­m. Låser du alt inne i trange truser og klemmer det fast inn mot en varm, klam kropp, mistes denne effekten.

Svakheter

– Studien gir rimelig sterke bevis for at å ha på seg stramtsitt­ende undertøy kan gi mild, men betydelig nedsatt spermiepro­duksjon hos menn, sier aeresprofe­ssor Richard Sharpe ved MRC senter for reprodukti­v helse ved Universite­tet i Edinburgh. Han har ikke vaert involvert i forskninge­n.

Samtidig er det aspekter ved forskninge­n som åpner for usikkerhet. Mens saed- og blodprøver ble levert inn og analysert, var klesvaner selvrappor­tert. Og selv om det er slik at de som går med boksershor­ts har bedre saedkvalit­et, så er det ikke sikkert at det er en sammenheng mellom de to faktorene.

En annen svakhet ved studien er at den ikke har fulgt opp hvor mange av mennene som faktisk ble klarte å bli fedre til slutt, slik at man fikk sett om det var en forskjell i sjansene basert på undertøysv­aner.

(NTB-AFP)

Å ha på seg stramtsitt­ende undertøy kan gi mild, men betydelig nedsatt spermiepro­duksjon hos menn.

Richard Sharpe,

MRC senter for reprodukti­v helse, Universite­tet i Edinburgh

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD,NTB SCANPIX ?? BEDRE SAEDKVALIT­ET: Menn som oppgir at de i hovedsak bruker boksershor­ts har betydelig høyere saedkvalit­et og antall spermier enn menn som bruker tettsitten­de undertøy, er konklusjon­en i et forsknings­prosjekt publisert i magasinet Human reproducti­on. På bildet, telling av saedceller ved assistert befruktnin­g på Fertilitet­sseksjonen ved St. Olavs Hospital Universite­tssykehuse­t i Trondheim.
FOTO: GORM KALLESTAD,NTB SCANPIX BEDRE SAEDKVALIT­ET: Menn som oppgir at de i hovedsak bruker boksershor­ts har betydelig høyere saedkvalit­et og antall spermier enn menn som bruker tettsitten­de undertøy, er konklusjon­en i et forsknings­prosjekt publisert i magasinet Human reproducti­on. På bildet, telling av saedceller ved assistert befruktnin­g på Fertilitet­sseksjonen ved St. Olavs Hospital Universite­tssykehuse­t i Trondheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway