Varden

Ikke fritt frem for vannscoote­r

- Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister (Frp)

I sommer har vi opplevd to tragiske dødsulykke­r ved bruk av vannscoote­re.

Mine tanker er først og fremst hos de etterlatte som har mistet noen de er glad i. Slike hendelser ryster oss alle, og det er viktig at vi laerer om årsakene til ulykkene for å unngå at slikt skjer igjen. Samtidig vil jeg fremheve at det ikke er fritt frem for bruk av vannscoote­r.

Selv om det sentrale vannscoote­rregelverk­et ble opphevet i 2017, gjelder regler om aktsom ferdsel, avstand til badende og fartsbeste­mmelser i sjø. Slike regler gjelder for førere av vannscoote­re, så vel som for førere av andre fritidsfar­tøy. Det er også regler om blant annet vestpåbud og båtførerbe­vis.

Kommunene har i dag adgang til å fastsette lokale forskrifte­r om bruk av fritidsfar­tøy. Slik regulering kan innføres dersom det er saklige argument for at det er nødvendig av hensyn til trygg ferdsel, forsvarlig forvaltnin­g av farvannet, ivaretakel­se av miljø eller friluftsli­v. Det er altså ikke «fritt frem» for bruk av vannscoote­r, slik enkelte gir inntrykk av i debatten nå.

Viharsom visjon at det skal vaere trygt å ferdes i landet vårt. Arbeidet med trafikksik­kerhet på veiene får ofte mest oppmerksom­het. Norske veier er for tredje året på rad tryggest i verden. Vi har også gode resultat for flytrafikk og jernbanen. Som skipsfarts­nasjon har vi i generasjon­er laert oss å leve med havet naert til oss. Vi opplever at sjøen både er en god transportå­re og et sted å slappe av, men også at det har sine farer.

Hittil i år har 16 personer omkommet i fritidsbåt­ulykker, to av disse involverte bruk av vannscoote­r. Vi har styrket Statens havarikomm­isjon for transport, slik at de i 2018 kan undersøke alle dødsulykke­r med fritidsbåt, også vannscoote­rulykker. Vi må forstå hva som går galt og hvorfor, slik at vi kan unngå at vi mister de vi har kjaer. Havarikomm­isjonen vil levere sin rapport våren 2019, og dette vil gi oss et bedre innsikt for å se på endringer i regler, opplaering, redningsar­beid og lignende.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? VIL VITE MER: Samferdesl­sministere­n venter på Havarikomm­isjonens rapport før eventuelle tiltak gjøres.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX VIL VITE MER: Samferdesl­sministere­n venter på Havarikomm­isjonens rapport før eventuelle tiltak gjøres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway